Συμβουλές για τη σωστή επιλογή υποδημάτων

επιλογη παπουτσιων

Ο οδηγός αυτός σας δίνει συμβουλές για το τι να προσέχετε όταν αγοράζετε υποδήματα, σας δείχνει τους καλύτερους τύπους υποδημάτων για συγκεκριμένες περιπτώσεις και τρόπους για να κρατάτε τα πόδια σας υγιή ανάλογα με τον τύπου υποδήματος που φοράτε.

Γενικές πληροφορίες

Υποδήματα τα οποία είναι κοντά και στενά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στα πόδια. Στην πραγματικότητα, πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται σε πόδια ενηλίκων προέρχονται ή χειροτερεύουν ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Προς αποφυγή τέτοιων προβλημάτων στα πόδια σας, ακολουθείστε τους παρακάτω κανόνες όταν αγοράζετε υποδήματα:

 • Πτέρνα: η πτέρνα θα πρέπει να έχει ευρεία βάση και δεν πρέπει να είναι ψηλότερη από 4 cm.
 • Σόλα: η σόλα θα πρέπει να προσφέρει άνεση και προστασία στο περπάτημα και να κρατά το πόδι σταθερό.
 • Ραχιαία πλευρά (πάνω πλευρά): Το ιδανικό είναι η πάνω πλευρά του υποδήματος να είναι κατασκευασμένο από δέρμα ή αερόβια υφάσματα, έτσι ώστε να είναι άνετα.
 • Δέσιμο: τα κορδόνια βοηθούν στο να κρατάνε το πόδι σταθερό μέσα στο παπούτσι.
 • Μπροστινή πλευρά: θα πρέπει να έχει αρκετό βάθος, έτσι ώστε τα δάκτυλα να μπορούν να κινούνται ελεύθερα κατά τη βάδιση.
 • Εργοστασιακά πέλματα: τα περισσότερα υποδήματα έχουν εργοστασιακά πέλματα. Το ιδανικό είναι να υπάρχει δυνατότητα αφαίρεσης του εργοστασιακού πέλματος, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορθοτικά πέλματα. Για περισσότερη άνεση και υγεία των ποδιών, είναι σημαντικό τα υποδήματα να ταιριάζουν στα πόδια σας.

Όλα τα άνετα υποδήματα θα επιτρέψουν στα πόδια σας να λειτουργήσουν κανονικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμποδίζουν ή να βάζου όρια στην κίνηση τους. Παρόλο που το μέγεθος των υποδημάτων που αγοράζουμε είναι σημαντικό, καλό θα ήταν να ελέγχουμε τα ακόλουθα σημεία εφαρμογής για να σιγουρευτείτε ότι το υπόδημα αυτό θα είναι άνετο κατά τη βάδιση:

 • Σιγουρευτείτε ότι υπάρχει 1 cm κενό διάστημα μεταξύ του μακρύτερου δακτύλου σας και στην άκρη του υποδήματος. Αυτό μπορεί να ελεγχτεί εύκολα όταν πιέσετε την πάνω πλευρά του υποδήματος.
 • Ελέγξτε αν τα δάκτυλα κινούνται χωρίς περιορισμούς μέσα στο υπόδημα.
 • Το υπόδημα θα πρέπει να έχει αρκετό πλάτος ώστε να καλύπτει ολόκληρο το πέλμα- δεν πρέπει να υπάρχει πίεση στις αρθρώσεις και στις άκρες του πέλματος.
 • Για άνεση, τα πόδια δεν πρέπει να γλιστράνε στην περιοχή της πτέρνας. Αν αυτό συμβαίνει κατά τη βάδιση, πιέστε την πτέρνα προς το μέρος του υποδήματος, αλλάξτε τρόπο δεσίματος των κορδονιών για να ταιριάξει καλύτερα το υπόδημα στο πόδι σας.

Είδη υποδημάτων

Αθλητικά παπούτσια

Η αγορά του κατάλληλου υποδήματος μειώνει σημαντικά την περίπτωση τραυματισμού κατά το άθλημα. Σιγουρευτείτε ότι το υπόδημα που αγοράζετε είναι κατάλληλο για το άθλημα σας.
Θα εξετάσουμε πως θα πρέπει να επηρεάσουν την επιλογή σας παράγοντες όπως είναι το βάρος σας, η εμβιομηχανική σας, το άθλημα που κάνετε, οι επιφάνεια πάνω στην οποία αθλείστε και το σχήμα του ποδιού σας για να απολαύσετε τη δραστηριότητά σας, να αποφύγετε τους τραυματισμούς και να αυξήσετε τις επιδόσεις σας.

Τι άθλημα κάνετε;

Οι περισσότεροι που ασχολούνται με κάποια αθλητική δραστηριότητα σε ερασιτεχνικό επίπεδο δεν παίρνουν στα σοβαρά την καταλληλότητα του παπουτσιού τους. Ανάλογα με το άθλημα το οποίο κάνετε θα πρέπει να επιλέξετε και το αντίστοιχο παπούτσι. Αν κάνετε παραπάνω από μια δραστηριότητα τότε είναι αναγκαίο να έχετε το αντίστοιχο αθλητικό παπούτσι, το οποίο θα πληρεί τις προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

σωστή επιλογή παπουτσιώνΠερπάτημα: Είναι ο πιο χαλαρός τρόπος άθλησης, αλλά αποδεδειγμένα έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία μας. Εδώ χρειάζεστε ένα ελαφρύ παπούτσι, με αντικραδασμική προστασία στο πίσω κυρίως μέρος και στρογγυλοποιημένο μπροστά για να κατανέμει ομοιόμορφα το βάρος σε ολόκληρη την επιφάνεια του πέλματος.

σωστή επιλογή παπουτσιώνΤρέξιμο: Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, το πόδι μας δέχεται πίεση 2 με 3 φορές το βάρος μας. Δηλαδή αν είμαστε 80 κιλά τότε το πόδι δέχεται πίεση 160 με 240 κιλά. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρξει η ανάλογη προστασία από τα παπούτσια μας. Εδώ έχουμε δύο κύριες κατηγορίες αθλητικών. Τα παπούτσια για τρέξιμο σε δρόμο (road running shoes) είναι ελαφριά και μαλακά, ειδικά σχεδιασμένα να απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλούνται όταν τρέχουμε σε σκληρές, επίπεδες επιφάνειες με μικρές ανωμαλίες, ακριβώς όπως είναι το οδόστρωμα. Από την άλλη τα παπούτσια για τρέξιμο σε μονοπάτια (trail running shoes) είναι ιδανικά όταν τρέχουμε σε μια διαδρομή που έχει πέτρες, λάσπη και λακκούβες. Η σκληρή εξωτερική τους σόλα θα προσφέρει τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση στο χώμα, ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίξουν και θα προστατεύσουν το πέλμα.

Κατηγορίες παπουτσιών για τρέξιμο:

 • Cushion: για δρομείς με ουδέτερο τρέξιμο ή υποπρηνισμό (υπτιασμό)
 • Stability: για δρομείς με ελαφρύ έως και μέτριο υπερπρηνισμό,
 • Motion Control: για δρομείς με σοβαρό υπερπρηνισμό. Οι παραπάνω τύποι παπουτσιών προτείνονται επίσης για δρομείς με μεγάλο βάρος για καλύτερη και μεγαλύτερη υποστήριξη, στην περίπτωση αυτή λόγω της τεχνολογίας υποστήριξης το βάρος του παπουτσιού είναι και λίγο μεγαλύτερο.
 • Performance: χαμηλού βάρους για γρήγορες προπονήσεις ή αγώνες για δρομείς με ουδέτερο τρέξιμο ή υπτιασμό,
 • Racing: πολύ χαμηλού βάρους, αποκλειστικά για αγώνες και αθλητές υψηλού επιπέδου
 • Trail: Για όσους δρομείς τρέχουν σε μονοπάτια και σε ορεινό πεδίο.

σωστή επιλογή παπουτσιώνΜπάσκετ: Τα παπούτσια που πρέπει να φοράει ακόμη και αυτός που ασχολείται ερασιτεχνικά με το μπάσκετ και δεν είναι επαγγελματίας, πρέπει να πληρούν ορισμένες βασικές προδιαγραφές γιατί οι παίκτες τρέχουν συνεχώς και πηδάνε ψηλά. Το ανώτερο τμήμα πρέπει να είναι μαλακό και να σταθεροποιεί το πόδι. Υπάρχουν παπούτσια μπάσκετ ψηλά, δηλαδή φτάνουν πάνω από τον αστράγαλο, ενδιάμεσα ή χαμηλά. Συνήθως όμως προτιμώνται τα πρώτα, καθώς κρατάνε περισσότερο σταθερό το πόδι κατά την εκτέλεση των διάφορων κινήσεων. Το κάτω μέρος του, η σόλα, θα πρέπει να προσφέρει ένα σταθερό, επίπεδο πάτημα με μεγάλη βάση για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί στον αστράγαλο. Οι κύριες κατηγορίες που συναντάμε στις σόλες είναι δύο, οι αερόσολες και οι υδρόσολες, τεχνολογίες που βοηθούν στο να απορροφούνται οι κραδασμοί. Τέλος υπάρχουν παπούτσια κατάλληλα για να παίζεται μπάσκετ σε κλειστά γήπεδα, παρκέ ή εξωτερικά γήπεδα. Οι γυναίκες αθλήτριες θα πρέπει να επιλέξουν ένα κατεξοχήν γυναικείο μπασκετικό παπούτσι, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για τα γυναικεία πόδια, τα οποία κατά κανόνα είναι στενότερα από αυτά των ανδρών. Τα παραπάνω στοιχεία θα σας εξασφαλίσουν σταθερότητα στις κινήσεις σας και ομαλές προσγειώσεις μετά από τα άλματα.

σωστή επιλογή παπουτσιώνΠοδόσφαιρο: Τα ποδοσφαιρικά παπούτσια ξεχωρίζουν αφού στο κάτω μέρος διαθέτουν τάπες. Οι βασικές κατηγορίες τους είναι τρεις και ξεχωρίζουν τόσο από τον αριθμό αλλά και από το μέγεθος που έχουν οι τάπες τους. Αν πρόκειται να παίξετε σε χόρτο τότε επιλέξτε ένα παπούτσι με λιγότερες, το ελάχιστο είναι 6, μεγαλύτερου μεγέθους τάπες. Αν παίζετε σε γήπεδα από χώμα ή πλαστικό τάπητα, τα γνωστά 5χ5, προτιμήστε παπούτσια με περισσότερες και μικρότερου μεγέθους τάπες ή παπούτσια με τη λεγόμενη σχάρα. Όσον αφορά την κατασκευή τους, το πέλμα θα πρέπει να είναι αρκετά εύκαμπτο αλλά ταυτόχρονα να μεταφέρει τη δύναμη από το πίσω μέρος του ποδιού στο μπροστινό χωρίς πρόβλημα. Το πάνω μέρος δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ μαλακό, για να προσφέρει την απαιτούμενη προστασία στον ταρσό κατά το κλώτσιμα της μπάλας και να αποφεύγονται οι θλάσεις και τα κατάγματα.

σωστή επιλογή παπουτσιώνΤένις: Τα παπούτσια τέννις πρέπει να βοηθάνε τον αθλητή στον τομέα της ταχύτητας, καθώς πρέπει να πάει από την μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη πολύ γρήγορα. Επίσης πρέπει να προσφέρουν τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική στήριξη στο πόδι, αφού οι κινήσεις είναι πολύ εκρηκτικές και με συνεχείς αλλαγές κατευθύνσεων. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε παπούτσια που είναι σχεδιασμένα για όλες τις επιφάνειες γηπέδων, με μαλακό πέλμα που θα σας δώσουν καλύτερη επαφή με το γήπεδο και ευελιξία κινήσεων ή με σκληρό πέλμα αν παίζετε σε σκληρά γήπεδα.

σωστή επιλογή παπουτσιώνΑεροβική: Στην αεροβική γυμναστική τα πόδια κάνουν πάρα πολλές κινήσεις. Ένα παπούτσι πολύ ελαφρύ θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια.

Το σωστό δέσιμο στα κορδόνια

Πώς πρέπει να δένονται τα παπούτσια;

Τα κορδόνια στα αθλητικά παπούτσια πρέπει να δένονται έτσι ώστε να μην είναι πολύ χαλαρά και αφήνουν το πόδι χωρίς στήριξη αλλά ούτε και πολύ σφιχτά με αποτέλεσμα να πιέζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Δέστε τα κορδόνια σας με τέτοιο τρόπο ώστε να τα νιώθετε άνετα. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές δεσίματος οι οποίες είναι κατάλληλες για διαφορετικούς τύπους ποδιών και βοηθούν στην αντιμετώπιση πιθανόν προβλημάτων που έχετε.

σωστή επιλογή παπουτσιών

 1. Αυτή η τεχνική βοηθά στην ανακούφιση πόνων από κάλους, σφυροδαχτυλία και προβλήματα με τα νύχια.
 2. Αυτή η τεχνική δεσίματος βοηθά στη σταθερότητα του ποδιού και δεν αφήνει τη φτέρνα να γλιστράει από τη θέση της
 3. Αν έχετε μεγάλες καμάρες στο πέλμα σας, προτιμήστε αυτή την τεχνική καθώς μειώνει την πίεση στο πάνω μέρος του ποδιού

Το μέγεθος

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε το λάθος να αγοράζουμε παπούτσια χωρίς να τα δοκιμάζουμε μόνο με το νούμερο μας. Για παράδειγμα λέμε ότι φοράμε 9 ½ και αυτό είναι!Δεν είναι όμως έτσι! Προσοχή γιατί τα νούμερα σε κάθε εταιρία διαφέρουν. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των εταιρειών τόσο ως προς τα αναγραφόμενα νούμερα όσο και ως προς την γραμμή εφαρμογής στο πόδι μας.
Σημαντικό είναι να δοκιμάσετε τα παπούτσια πριν τα αγοράσετε, πρέπει να τα αισθάνεστε άνετα και στα δύο σας πόδια, από την πρώτη στιγμή που θα τα φορέσετε. Δέστε καλά τα κορδόνια τους και να κάνετε λίγα βήματα με αυτά μέσα στο μαγαζί. Δοκιμάστε τα φορώντας κάλτσες.

Το τέστ

σωστή επιλογή παπουτσιών

Πριν πάτε να αγοράσετε παπούτσια κάντε ένα απλό τεστ. Βρέξτε τα πόδια σας και πατήστε πάνω σε λεπτό χαρτόνι. Αμέσως θα φανεί το σχήμα της καμάρας των ποδιών σας. Έτσι λοιπόν θα γνωρίζεται ακριβώς τι είδους παπούτσια θα επιλέξετε.

Κανονικά πόδια (σχήμα 1): Το αποτύπωμά τους δείχνει το μπροστινό τμήμα του πέλματος και την φτέρνα να ενώνονται από μια πλατιά γραμμή. Είναι εμφανής μια καμπύλη προς τα μέσα αλλά όχι μεγαλύτερη από 2 εκατοστά

Πόδια με μεγάλη καμάρα (σχήμα 2): Το αποτύπωμα του ποδιού έχει μεγάλη καμπύλη προς τα μέσα με αποτέλεσμα το μεσαίο μέρος του πέλματος να φαίνεται πολύ λεπτό ή ακόμα και να μην φαίνεται καθόλου.

Επίπεδα πόδια (σχήμα 3): Όσο πιο φαρδύ και ίσιο είναι το αποτύπωμα του ποδιού σας, τόσο πιο μικρή είναι η καμάρα του. Εάν το αποτύπωμά σας μοιάζει με ολόκληρη τη σόλα ενός παπουτσιού, τότε έχετε επίπεδα πόδια.

Από τον τύπο του ποδιού, επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό ο τρόπος που περπατάτε και τρέχετε και άρα το τι είδους αθλητικό παπούτσι χρειάζεστε. Κάθε ένας από εμάς βιώνει διαφορετικά επίπεδα πλάγιων κινήσεων στα πόδια του κατά τον διασκελισμό. Συγκεκριμένα:

σωστή επιλογή παπουτσιών

Ουδέτερος πρηνισμός: Η φυσική, ελαφριά περιστροφή του ποδιού προς τα μέσα, αμέσως μόλις το εξωτερικό μέρος της φτέρνας πατήσει το έδαφος. Όταν περπατάτε ή τρέχετε, βοηθά στη μείωση της πρόσκρουσης της πρώτης επαφής και απορροφά τους κραδασμούς, απαλλάσσοντας γόνατο και αρθρώσεις από υπερβολική πίεση. Ουδέτερος πρηνισμός παρατηρείται, κατά κανόνα, στα άτομα με κανονικά πόδια, των οποίων τα παπούτσια φθείρονται στο κεντρικό μέρος της σόλας, μπροστά και πίσω.

Υπερπρηνισμός: Το πόδι στρέφεται προς το εσωτερικό σε υπερβολικό βαθμό ή σε στιγμή που δεν πρέπει. Είναι κοινό χαρακτηριστικό αρκετών δρομέων και θέτει σε κίνδυνο ισχίο και γόνατα. Συχνά, υπερπρηνισμό εμφανίζουν άτομα με επίπεδα πόδια. Τα παπούτσια σε αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάζουν επιπλέον φθορά στην εσωτερική πλευρά της φτέρνας και κάτω από το μεγάλο δάχτυλο

Υποπρηνισμός (ή υπτιασμός): Το εξωτερικό της φτέρνας εφάπτεται υπό μεγαλύτερη από το κανονικό γωνία στο έδαφος και το πόδι δεν στρέφεται αρκετά προς τα μέσα ή στρέφεται προς τα έξω, με αποτέλεσμα να μην απορροφούνται σε ικανοποιητικό βαθμό οι κραδασμοί. Συνήθως, παρατηρείται σε άτομα με πόδια με μεγάλη καμάρα. Όσοι εμφανίζουν υποπρηνισμό είναι πιθανόν να έχουν παπούτσια με αυξημένη φθορά στο εξωτερικό της φτέρνας.Υποπρηνισμός (ή υπτιασμός): Το εξωτερικό της φτέρνας εφάπτεται υπό μεγαλύτερη από το κανονικό γωνία στο έδαφος και το πόδι δεν στρέφεται αρκετά προς τα μέσα ή στρέφεται προς τα έξω, με αποτέλεσμα να μην απορροφούνται σε ικανοποιητικό βαθμό οι κραδασμοί. Συνήθως, παρατηρείται σε άτομα με πόδια με μεγάλη καμάρα. Όσοι εμφανίζουν υποπρηνισμό είναι πιθανόν να έχουν παπούτσια με αυξημένη φθορά στο εξωτερικό της φτέρνας.

Συνεργασίες με ιδιωτικά Νοσοκομεία και Ομίλους

 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Σπηλιωτοπουλος
 • Ορθοπαιδικος Αμπελοκηποι
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος

  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου της ιστοσελίδας orthosoma.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του κατόχου του βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

  © 2024 - orthosoma.gr | Developed by NuLLFiX