Συχνές ερωτήσεις γονέων

(Παιδοορθοπαιδικά θέματα)

Συχνές ερωτήσεις γονέων

Επιτρέπεται το φάσκιωμα σε ένα νεογνό ή βρέφος;

Όχι. Αντιθέτως απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν υποκρύπτεται κάποιου βαθμού δυσπλασία στα ισχία. Επιπλέον εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση και άσκηση των άκρων.

Είναι απαραίτητο να γίνονται ασκήσεις στα νεογνά και βρέφη;

Όχι. Τα μωρά ασκούνται μόνα τους με τις συνεχείς κινήσεις που κάνουν. Αντιθέτως, με τις ασκήσεις μπορεί να προκληθούν ανεπιθύμητοι τραυματισμοί.

Η χρήση του μάρσιπου είναι επιβλαβής για το μωρό;

Όχι.Αντιθέτως.Όλες οι σύγχρονες ιατρικές έρευνες δείχνουν πως η ιδανική θέση για τα μωρά μας επιτυγχάνεται όταν τα πόδια του μωρού είναι ανοιχτά και τα γόνατα σηκωμένα τουλάχιστον ως το ύψος του πωπού, με όλο το πόδι υποστηριγμένο απ’ το ισχίο ως το γόνατο.

Επιτρέπεται η χρήση του Relax;

Ναι, διότι καμία προσωρινή θέση δεν δημιουργεί μόνιμες παραμορφώσεις.

Επιτρέπεται η χρήση στράτας και από ποια ηλικία;

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι η στράτα ούτε προάγει, ούτε αναστέλλει την κινητική εξέλιξη του βρέφους. Επιπλέον, η στράτα εγκυμονεί κινδύνους, είτε γενικούς,( αν το δάπεδο του δωματίου είναι ανισόπεδο ή υπάρχει πρόσβαση στην κουζίνα),είτε ειδικούς, από κακή κατασκευή ή μη τήρηση των προδιαγραφών της ίδιας της στράτας.Το βασικό πλεονέκτημα της είναι ότι τα βρέφη μετακινούνται, αλλάζουν παραστάσεις, εξερευνούν το χώρο και ηρεμούν. Μπορούν να τη χρησιμοποιούν, αφού αποκτήσουν πρώτα ισορροπία σε καθιστή θέση, δηλαδή καλύτερα μετά τον 7ο-8ο μήνα.

-Το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων συνιστά να μην χρησιμοποιείται η στράτα, ακολουθώντας τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (https://www.aap.org/) που είναι οι ακόλουθες:

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να απαγορευτεί η κατασκευή και πώληση της στράτας στις ΗΠΑ, επειδή υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για ελαφρό ή βαρύ τραυματισμό ή ακόμη και θανατηφόρο ατύχημα από τη μετακίνηση με στράτα χωρίς ο κίνδυνος αυτός να αντισταθμίζεται από κάποιο όφελος από τη χρήση της. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για ενημέρωση των γονέων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση της στράτας χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ο ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος από τη χρήση της σε σπίτια με σκάλες.Συνιστάται να καταστραφούν οι στράτες που ήδη υπάρχουν και να δοθεί το υλικό κατασκευής τους για ανακύκλωση.

Ξεκινάει τα πρώτα του βήματα. Τί παπούτσια να του πάρω;

Η καλύτερη λύση είναι να ΜΗ φοράει. Για τις βόλτες εκτός σπιτιού προτιμάμε παπούτσια τύπου μποτάκι για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Πότε πρέπει να βάλουμε παπούτσια σε ένα βρέφος;

Ασφαλώς μετά την ηλικία της βάδισης. Τα παπούτσια τα χρειαζόμαστε κατά τη βάδιση. Η ηλικία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 11-14 μηνών.

Μέχρι ποια ηλικία περιμένουμε να βαδίσει ένα παιδί;

Μέχρι τον 16ο-18ο μήνα. Αν δεν έχει βαδίσει μέχρι αυτήν την ηλικία, τότε θα πρέπει το παιδί να εξετασθεί από ορθοπεδικό & παιδονευρολόγο.

Τί πρέπει να προσέχουμε στα παιδικά παπούτσια;

Να έχουν σκληρό κράτημα πίσω στην πτέρνα, σκληρή σόλα (σολόδερμα ή λάστιχο και όχι κρεπ), να μην είναι ανατομικά και να είναι άνετα (όχι πολύ μεγαλύτερα, ούτε στενά).

Τα παιδικά παπούτσια πρέπει απαραιτήτως να είναι μποτάκια;

Από ιατρικής πλευράς όχι. Οι ποδοκνημικές των παιδιών δεν πάσχουν για να χρειάζονται υποστήριξη και επιπλέον το ύψος που έχουν τα μποτάκια δεν προσθέτουν τίποτα στην στήριξη. Αν για λόγους αισθητικής ή εποχής τα προτιμούν οι γονείς, δεν απαγορεύονται.

Το παιδί μου έχει στραβά γόνατα.Πότε πρέπει να ανησυχώ;

Κατά την φυσιολογική ανάπτυξη τα γόνατα αρχικά απέχουν μεταξύ τους σε στάση προσοχής δίνοντας την αίσθηση στρεβλού (κατι που στην ορθοπαιδική ονομάζεται ραιβογονία).Αργότερα τα γόνατα εφάπτονται (η επονομαζόμενη βλαισογονία).Και οι δύο καταστάσεις αποτελούν φυσιολογική εξελικτική διεργασία και σταδιακά τα γόνατα ισιώνουν με την ανάπτυξη.Ο ορθοπαιδικός είναι αυτός που θα κρίνει εάν τα γόνατα του παιδιού σας είναι στα όρια του φυσιολογικού.

Πόδια που στρέφουν προς τα μέσα.Είναι παθολογικό;

Ήπια έσω στροφή του ποδιού είναι συνήθης στην παιδική ηλικία και αποκαθίσταται σταδιακά με την ανάπτυξη.Μπορεί να οφείλεται σε ραιβοποδία, έσω στροφή της κνήμης ή στροφική αλλοίωση του μηριαίου οστού σύστοιχα.Προσδιορίζεται απο την κλινική εξέταση και συνήθως αποτελούν καταστάσεις που είναι παραλλαγές του φυσιολογικού χωρίς να απαιτούν συγκεκριμένη θεραπεία.

Τί είναι πλατυποδία.Πότε να ανησυχήσω;

Πλατυποδία ονομάζουμε την έλλειψη της ποδικής καμάρας. Τα περισσότερα παιδιά δεν σχηματίζουν καμάρα πριν την ηλικία των 3-5 ετών. Το 80% θα σχηματίσει έως τα 10 έτη και στο υπόλοιπο 20% θα είναι συνήθως ανώδυνη. Υπάρχει και η Γενετική προδιάθεση συνδεσμικής χαλαρότητας: Ιδιοπαθής χαλαρότητα σε φυσιολογικά παιδιά η οποία συνήθως είναι ασυμπτωματική!Για την συντριπτική πλειοψηφία δεν χρειάζεται αντιμετώπιση. Μόνο σε πολύ σοβαρή συνδεσμική χαλαρότητα υπάρχει πιθανότητα μελλοντικών επώδυνων συμπτωμάτων. Επομένως μπορείτε να ξεχάσετε τα γνωστά ορθοπεδικά παπούτσια.

Συνεργασίες με ιδιωτικά Νοσοκομεία και Ομίλους

  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Σπηλιωτοπουλος
  • Ορθοπαιδικος Αμπελοκηποι
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος

    Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου της ιστοσελίδας orthosoma.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του κατόχου του βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

    © 2024 - orthosoma.gr | Developed by NuLLFiX