Ανεπάρκεια οπίσθιου κνημιαίου (Επίκτητη βλαισοπλατυποδία)

Αποτελεί επίκτητη ανατομική παραλλαγή της πλατυποδίας προκαλούμενη από δυσλειτουργία του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα. Η ανεπάρκεια του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα είναι η πιο κοινή αιτία της πλατυποδίας των ενηλίκων. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μετά τα 60 έτη και συχνά συνδυάζεται με την παχυσαρκία και φλεγμονώδεις διαταραχές του ποδιού.

Οι ακριβείς αιτιολογικοί παράγοντες δεν είναι ακόμα γνωστοί και η σταδιοποίηση της νόσου γίνεται βάση κλινικών και ακτινολογικών ευρημάτων.Υπάρχει μια μορφή δυσλειτουργίας του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα στην επίκτητη πλατυποδία που ποικίλλει από την τενοντουμενίτιδα μέχρι την εγκατεστημένη παραμόρφωση.

Η ακεραιότητα του τένοντα και ο εντοπισμός της μέγιστης ευαισθησίας εκτιμώνται με την ψηλάφηση. Η δοκιμασία έγερσης στο ένα σκέλος (single-limb heel-rise”) είναι ένα εξαιρετικά καθοριστικό τέστ για τη λειτουργία του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα. Ο ασθενής ζητείται να προσπαθήσει να σηκωθεί επάνω στο ένα πόδι, ενώ το άλλο πόδι εγείρεται από το πάτωμα. Το σημάδι των πολλών δακτύλων (too many toes sign) σε προχωρημένη δυσμορφία και απαγωγή του προσθίου πόδιου,γίνεται εμφανες όταν το πόδι εξετάζεται επισκοπικά από την πίσω πλευρά.

Με τη δυσλειτουργία του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα, η ποδική κάμαρα βαθμιαία υποχωρεί, η υπαστραγαλική άρθρωση στρέφει προς τα έξω, η πτέρνα προσλαμβάνει μία βλαισή θέση και το πόδι απάγει στην περιοχή της αστραγαλοσκαφοειδους άρθρωσης.

Στο πρώτο στάδιο δεν υπάρχει έκδηλη κλινική παραμόρφωση. Οι ασθενείς παρουσιάζονται με άλγος στην πορεία του τένοντα και σημεία φλεγμονώδους επεξεργασίας. Το δεύτερο στάδιο χαρακτηρίζεται από «δυναμική» παραμόρφωση του οπισθίου ποδός. Το τρίτο στάδιο αφορά στη μόνιμη παραμόρφωση του οπισθίου ποδός και τη θέση υπτιασμού του προσθίου μέρους του χωρίς όμως παραμόρφωση της ποδοκνημικής άρθρωσης. Στο τέταρτο στάδιο η επίμονη, χρόνια παραμόρφωση του οπίσθιου ποδός οδηγεί σε παραμόρφωση και της ποδοκνημικής άρθρωσης.

Η ανεπάρκεια του οπίσθιου κνημιαίου παρουσιάζεται κλινικά με πόνο και αδυναμία στο πόδι και στην ποδοκνημική ενω συνοδεύεται και απο απώλεια της ποδικής καμάρας (πλατυποδία).Στα πρώτα στάδια της δυσλειτουργίας του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα, η πλειονότητα των συμπτωμάτων εντοπίζεται στην έσω πλευρά του ποδιού,( κατά μήκος του τένοντα) και οι ασθενείς αναφέρουν κόπωση και πόνο στην πελματιαία και έσω πλευρά του ποδιού και της ποδοκνημικής. Το οίδημα είναι συχνό και σχετίζεται με τενοντουμενίτιδα. Καθώς η δυσλειτουργία του τένοντα εξελίσσεται, οξύ άλγος εμφανίζεται εξαιτίας του συνδρόμου πρόσκρουσης της περόνης στην πτέρνη. Με την εξέλιξη της νόσου δημιουργείται επιδείνωση της παραμόρφωσης.Το σχήμα του ποδιού αλλάζει και δυσχεραίνει την εφαρμογή υποδημάτων. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν πόνο στην έσω πλευρά του ποδιού και του αστραγάλου μετά από μια ολική ρήξη του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα. Εάν εγκατεστημένη παραμόρφωση δεν έχει εμφανιστεί, ο ασθενής μπορεί να αναφέρει ότι το να περπατά ή να στέκεται με τον οπίσθιο πόδα ελαφρώς ανεστραμμένο μειώνει το σύνδρομο πρόσκρουσης και ανακουφίζει τον πόνο στην έξω-πλάγια πλευρά του ποδιού.

Ο τύπος της θεραπείας που επιλέγεται, αποφασίζεται βάσει της ηλικίας, του βάρους, και του επιπέδου δραστηριότητας του ασθενούς καθώς και του μεγέθους της παραμόρφωσης.Συντηρητική θεραπεία θα πρέπει να εφαρμόζεται αρχικά στους περισσότερους συμπτωματικούς ασθενείς που εμφανίζουν δυσλειτουργία του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα. Η πλειοψηφία των ασθενών που εμφανίζουν τενοντουμενίτιδα ή είναι 1ου σταδίου, ανταποκρίνονται ικανοποιητικά σε μη χειρουργικές μεθόδους. Ασθενείς σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου (3ο ή 4ο) της ασθένειας, επίσης ωφελούνται από μη χειρουργικές μεθόδους, αλλά ο κίνδυνος της βαθμιαίας επιδείνωσης της παραμόρφωσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν αποφασίζεται η θεραπεία.Σε αρχόμενα στάδια βοηθάει επίσης η χρήση ειδικά διαμορφωμένων ορθωτικών πελμάτων. Αν δεν υπάρξει ύφεση των συμπτωμάτων είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση με επεμβάσεις στα οστά και στους τένοντες.Σε προχωρημένα στάδια η αρθρόδεση αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή.

Συνεργασίες με ιδιωτικά Νοσοκομεία και Ομίλους

  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Σπηλιωτοπουλος
  • Ορθοπαιδικος Αμπελοκηποι
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος

    Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου της ιστοσελίδας orthosoma.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του κατόχου του βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

    © 2024 - orthosoma.gr | Developed by NuLLFiX