Κάταγμα κόπωσης μεταταρσίων
Στις σελίδες που ακολουθούν θα περιγράψουμε τις πιο σημαντικές παθολογικές και τραυματολογικές καταστάσεις των αρθρώσεων του ανθρωπίνου σώματος.
Στόχος μας είναι να σας εξοικειώσουμε με σημαντικές έννοιες που συνδέονται με παθολογικές καταστάσεις έτσι ώστε να είστε σε θέση να κατανοήσετε μία συνομιλία με τον γιατρό που θα επιλέξετε.
Κάταγμα κόπωσης( ή καταπόνησης) μεταταρσίων
Αποτελεί ένα απο τα συχνά αίτια μεταταρσαλγίας (πόνος στην περιοχή των μεταταρσίων).Είναι αποτέλεσμα καταπόνησης συνήθως ύστερα απο πολύωρη βάδιση ή άθληση.Εντοπίζεται συχνότερα στο 2ο και σπανιότερα στο 3ο μετατάρσιο.
Η ακτινογραφία αρχικά μπορεί να είναι αρνητική, στη συνέχεια όμως αποκαλύπτει ατρακτοειδή πώρο στην εστία του κατάγματος. Στην διαγνωστική μεθοδολογία σημαντικός είναι ο ρόλος του σπινθηρογραφήματος και της μαγνητικής τομογραφίας. Και στις δύο περιπτώσεις αποκαλύπτεται η παρουσία οστικού οιδήματος καθώς και η ύπαρξη της καταγματικής γραμμής.
Το κάταγμα απο κόπωση χαρακτηρίζεται απο πόνο και απώλεια της λειτουργικότητας του ποδιού ( κυρίως σε φόρτιση).Οφείλεται σε συχνή ή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση η οποία υπερβαίνει τα όρια μηχανικής αντοχής του οστού.
Από την κλινική εικόνα παρατηρείται οίδημα (πρήξιμο) ύπερθεν του κατάγματος και έντονη ευαισθησία στην ανατομική περιοχή που εντοπίζεται το κάταγμα. Ο ασθενής αναφέρει δυσχέρεια στην βάδιση και πόνο ο οποίος επιδεινώνεται στην φόρτιση του σκέλους.
Τα κατάγματα κόπωσης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πλήρη και σημαντικά κατάγματα.Θεμελιώδης λίθος στην αντιμετώπιση τους είναι η προφύλαξη και η αποφόρτιση του οστού.Το διάστημα ακινητοποίησης κυμαίνεται απο 6-12 εβδομάδες.