Ρήξη Τενοντίου Πετάλου
Στις σελίδες που ακολουθούν θα περιγράψουμε τις πιο σημαντικές παθολογικές και τραυματολογικές καταστάσεις των αρθρώσεων του ανθρωπίνου σώματος.
Στόχος μας είναι να σας εξοικειώσουμε με σημαντικές έννοιες που συνδέονται με παθολογικές καταστάσεις έτσι ώστε να είστε σε θέση να κατανοήσετε μία συνομιλία με τον γιατρό που θα επιλέξετε.
Ρήξη Τενοντίου Πετάλου
Με τον όρο τενόντιο πέταλο χαρακτηρίζονται οι 4 μύες που περιβάλλουν την κεφαλή του βραχιόνιου οστού. Οι μύες αυτοί είναι ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο υποπλάτιος και ο ελλάσον στρογγύλος. Οι μύες καταλήγουν στους τένοντες μέσω των οποίων καταφύονται και κινούν τα οστά.
Αποτέλεσμα της ρήξεως είναι η εμφάνιση
- πόνου και αδυναμίας (συνήθως αντανακλά το μέγεθος της ρήξεως) κατά τις κινήσεις,
- πόνος κατα την χρήση του ώμου ιδίως μετά από αντίσταση (κατά την απαγωγή και τις στροφικές κινήσεις)
- πόνος που αντανακλά στη μεσότητα του βραχίονα
- πόνος εντονότερος τη νύχτα, συχνά αφυπνίζει τον πάσχοντα.
- απώλεια δύναμης (δυσκολεύεται ή δεν δύναται να ανυψώσει το άνω άκρο πάνω από το επίπεδο του ώμου).
- ∆υσκαμψία ή απώλεια κινητικότητας
Το ιστορικό και η κλινική εξέταση είναι συνήθως διαγνωστικά. Ο παρακλινικός έλεγχος περιλαμβάνει την υπερηχογραφική απεικόνιση και αν απαιτείται την μαγνητική τομογραφία. Ο παρακλινικός έλεγχος συχνά χρησιμοποιείται προς επιβεβαίωση της διάγνωσης και για τον καλύτερο σχεδιασμό της θεραπείας.
Μια ρήξη του τενοντίου πετάλου μπορεί να είναι μερική ( να μην αφορά όλο το πάχος του τένοντα) ή πλήρης (ολικού πάχους).
Μία μερική ρήξη μπορει αρχικά να αντιμετωπιστεί συντηρητικά (με φυσιοθεραπεία και μυική ενδυνάμωση).Στην κλινική πράξη διαπιστώνεται οτι η πλειονότητα των ρήξεων αφορά ρήξεις ολικού πάχους στις οποίες η χειρουργική θεραπεία αποτελεί μονόδρομο.Ειδικά σε πλήρεις ρήξεις, πέραν των λειτουργικών ενοχλημάτων, υπάρχει και ο κίνδυνος ανάπτυξης αρθροπάθειας (Rotator cuff arthropathy)εάν αυτές αφεθούν μακροπρόθεσμα χωρίς θεραπεία.
Η θεραπεία εκλογής σχεδόν για το σύνολο των ρήξεων του τενοντίου πετάλου είναι η αρθροσκοπική αποκατάσταση.