Σύνδρομο κροτούντος ισχίου (Snapping Hip)

Ως κροτούν ισχίο ορίζεται η αίσθηση αναπήδησης η οποία συνοδεύεται από ήχο στην περιοχή του ισχίου.Στις περισσότερες περιπτώσεις η αίσθηση του ήχου (κρότος) αναπαράγεται όταν ένας μυς ή τένοντας κινείται πάνω από μια οστική ανατομική προεξοχή στο ισχίο.Παρουσιάζεται σε απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως βάδισμα, ανέβασμα σκάλας, έγερση από καθιστή θέση αλλά και σε αθλητικές δραστηριότητες.

Τα αίτια του κροτούντος ισχίου μπορούν να ταξινομηθούν (με βάση την εντόπιση) ως εξωτερικά (προερχόμενα από την εξωτερική πλευρά της άρθρωσης),εσωτερικά (όταν το αίτιο βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της άρθρωσης) και ενδαρθρικά (όταν ο εκλυτικός παράγοντας σχετίζεται με ενδαρθρικές βλάβες).Το κροτούν ισχίο μπορεί να είναι επώδυνο ή συνηθέστερα ανώδυνο.Το συμπτωματικό κροτούν ισχίο με συνοδό πόνο και αδυναμία συνήθως παρατηρείται σε αυτούς που συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες όπως τρέξιμο και μπαλέτο( συχνά το κροτούν ισχίο ονομάζεται και ισχίο των χορευτών (Dancer’s Hip).

 Το αίσθημα αναπήδησης στην εξωτερική πλευρά του ισχίου οφείλεται σε πρόσκρουση της λαγονοκνημιαίας ταινίας στο μείζον τροχαντήρα κατά την κάμψη-έκταση ή την έσω-έξω στροφή του ισχίου.

Το αίσθημα αναπήδησης στην εσωτερική πλευρά του ισχίου οφείλεται σε πρόσκρουση του λαγονοψοΐτη στη μηριαία κεφαλή ή στο λαγονο-κτενιαίο όγκωμα κατά την κάμψη-έκταση του ισχίου.

Λιγότερο συχνά ο κρότος προέρχεται από ενδοαρθρικά αίτια, όπου βλάβες του επιχείλιου χόνδρου ή ακόμα και ελεύθερα σώματα (προερχόμενα από την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου) προσκρούουν ανάμεσα στην κοτύλη και την κεφαλή προκαλώντας εκτός από τον ήχο αναπήδησης και εμπλοκή (μπλοκάρισμα) της άρθρωσης.

Ο στόχος του εξειδικευμένου ιατρού είναι να καθορίσει το αίτιο και να θεραπεύσει τους ασθενείς που έχουν συμπτωματικό κροτούν ισχίο.

Η διάγνωση στηρίζεται κυρίως στην κλινική εξέταση. Η λήψη καλού ιστορικού σε συνδυασμό με μια λεπτομερή φυσική εξέταση θα θέσουν επιτυχημένα την διάγνωση. Οι ακτινογραφίες της περιοχής του ισχίου σπανίως χρησιμεύουν καθώς δεν αναδεικνύουν παθολογικά ευρήματα(με εξαίρεση την διάγνωση της υμενικής χονδρομάτωσης). Ο υπέρηχος είναι μια δυναμική εξέταση καθώς γίνεται σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να αναδείξει την πρόσκρουση με τις κατάλληλες κινήσεις του ισχίου.

Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη παθολογία. Μπορεί να απαιτηθεί μείωση του επιπέδου δραστηριότητας, φυσικοθεραπεία, πρόγραμμα αποκατάστασης με ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατατικές ασκήσεις ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται τοπική ενέσιμη θεραπεία.

Οι περισσότεροι ασθενείς με κροτούν ισχίο μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά.Χειρουργική θεραπεία έχει ένδειξη εάν η κατάσταση γίνει εμμένουσα και χρονίως συμπτωματική.Η αρθροσκόπηση μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στη θεραπεία των ενδαρθρικών βλαβών που προκαλούν ευαισθησία.Διάφορες τεχνικές έχουν περιγραφεί με διαφορετικού βαθμού επιτυχία.

Συνεργασίες με ιδιωτικά Νοσοκομεία και Ομίλους

 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Σπηλιωτοπουλος
 • Ορθοπαιδικος Αμπελοκηποι
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος

  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου της ιστοσελίδας orthosoma.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του κατόχου του βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

  © 2024 - orthosoma.gr | Developed by NuLLFiX