Ρήξη χιαστών

Στις σελίδες που ακολουθούν θα περιγράψουμε τις πιο σημαντικές παθολογικές και τραυματολογικές καταστάσεις των αρθρώσεων του ανθρωπίνου σώματος.

Στόχος μας είναι να σας εξοικειώσουμε με σημαντικές έννοιες που συνδέονται με παθολογικές καταστάσεις έτσι ώστε να είστε σε θέση να κατανοήσετε μία συνομιλία με τον γιατρό που θα επιλέξετε.

Ρήξη Προσθίου Χιαστού συνδέσμου

Οι 2 χιαστοί σύνδεσμοι λειτουργούν ως σύστημα, το οποίο αποτρέπει την προσθιοπίσθια και τη στροφική αστάθεια κατά την κίνηση της άρθρωσης. Ο τραυματισμός του ΠΧΣ γίνεται με μηχανισμό απότομης επιβράδυνσης με αλλαγή κατεύθυνσης.

Συμπτωματολογία ρήξης ΠΧΣ

 • έντονο πόνο άμεσα( τη στιγμή της ρήξης του Χιαστού)
 • άμεσα το γόνατο πρήζετα απο την παρουσία αίματος εντός της άρθρωσης συνεπεία του αιμορραγούντα προσθίου χιαστού συνδέσμου
 • αδυναμία στήριξης
 • αδυναμία κάμψης-έκτασης (επώδυνος περιορισμός)
 • χαρακτηριστικό ήχο τη στιγμή που σπάει ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (αναφέρεται απο τον ασθενή)
 • Αίσθημα αστάθειας από τη στιγμή της κάκωσης και μετά, ιδιαίτερα σε στροφικές κινήσεις με αλλαγή της πορείας

Η συντηρητική θεραπεία, έχει θέση μόνο σε μερικές ρήξεις χωρίς αστάθεια, όπως και σε μεμονωμένες πλήρεις ρήξεις σε άτομα με χαμηλές λειτουργικές απαιτήσεις και καθιστική ζωή, ιδιαίτερα αν δεν είναι σε μικρή ηλικία.

Ρήξη Οπισθίου Χιαστού συνδέσμου

Ο τραυματισμός του Οπίσθιου χιαστού συνδέσμου προκαλείται όταν υπάρξει βίαιη στροφή του γόνατος ή υπερέκταση. Συνήθως συνοδεύεται από κάκωση και άλλων συνδέσμων, εκτός αν ο τραυματισμός προκληθεί από απευθείας κτύπημα στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος ενώ αυτό βρίσκεται σε κάμψη.

Τα συμπτώματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, λόγω των συνοδών κακώσεων. Καθώς ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος ουσιαστικά είναι έξω από την άρθρωση, ο τραυματισμός του δεν προκαλεί αίμαρθρο, όπως ο τραυματισμός του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Η αστάθεια που προκαλείται δημιουργεί αίσθηση ανασφάλειας στην άρθρωση, ιδιαίτερα στην προσπάθεια αλλαγής κατεύθυνσης. Ο πόνος και το οίδημα μπορεί να διαρκέσουν από 2 έως 4 βδομάδες.

Με ποιόν τρόπο αποκαθίσταται χειρουργικά η ρήξη των χιαστών συνδέσμων;

Η χειρουργική αποκατάσταση σε ρήξη χιαστών συνδέσμων ονομάζεται συνδεσμοπλαστική και γίνεται αρθροσκοπικά.

Λέγοντας αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική χιαστών συνδέσμων εννοούμε την μέθοδο καθήλωσής του μοσχεύματος στα δύο οστικά κανάλια( μηριαίο και κνημιαίο κανάλι) με νεότερης γενιάς βιοαπορροφήσιμα υλικά στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Για την ανακατασκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί

 • αλλομόσχευμα από τράπεζα ιστών και μοσχευμάτων,
 • συνθετικό μόσχευμα ή
 • αυτομόσχευμα (συνήθως επιγονατιδικός τένοντας ή μοσχεύματα ισχιομηριαίων).

Γίνονται 2 μικρές τομές, της αρθροσκόπησης και μια τρίτη τομή μήκους 2-3 εκ για τη λήψη του μοσχεύματος και την προετοιμασία του οστού να δεχθεί το μόσχευμα. Την επόμενη της επεμβάσεως ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από την κλινική.

Συνεργασίες με ιδιωτικά Νοσοκομεία και Ομίλους


  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου της ιστοσελίδας orthosoma.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του κατόχου του βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

  © 2019 - orthosoma.gr | Κατασκευη Ιστοσελιδων Web Builders