Ρήξη της καταφυτικής μοίρας του τένοντα του δικεφάλου μυός
Ο δικέφαλος βραχιόνιος είναι μυς ο οποίος βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του βραχίονα και ειναι υπεύθυνος για την κάμψη του αγκώνα ενώ συμμετέχει και στον υπτιασμό του αντιβραχίου.
Ο δικέφαλος, όπως δείχνει και το όνομά του, έχει δύο κεφαλές, οι οποίες έχουν διαφορετική έκφυση στην περιοχή του ώμου και κοινή κατάφυση στην περιοχή του αγκώνα. Ο μυς αυτός καταφύεται με έναν ισχυρό τένοντα στον αγκώνα και συγκεκριμένα στο κερκιδικό όγκωμα του οστού της κερκίδας. Ειναι δυνατόν να σπάσει με μία πολύ ισχυρή σύσπαση του.Ο συνήθης μηχανισμός κάκωσης είναι η άρση βάρους με τον αγκώνα σε κάμψη 90μοιρών.
Το κύριο σύμπτωμα τη στιγμή της ρήξης του δικεφάλου είναι οξύς πόνος με συνοδό χαρακτηριστικό ήχο. Συμβαίνει συνήθως σε άνδρες άνω των 35 ετών, αθλητές που σηκώνουν βάρη και σε ανθρώπους με βαριά χειρωνακτική εργασία. Η ρήξη του τένοντα μπορεί να προκαλέσει μείωση της δύναμης κάμψης του αγκώνα και μείωση της δύναμης υπτιασμού του αντιβραχίου.
Η διάγνωση τίθεται με το ιστορικό και την κλινική εξέταση.Μαγνητική τομογραφία απαιτείται όταν τα ευρήματα από τη κλινική εξέταση δεν είναι σαφή, ενώ ο υπέρηχος αποτελεί εξίσου αξιόπιστη διαγνωστική μέθοδο.
Η
συντηρητική αντιμετώπιση δεν έχει θέση
στην πλήρη ρήξη του τένοντα.Εξαίρεση
αποτελούν περιπτώσεις ασθενών μεγάλης
ηλικίας χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις
από το άκρο ή ασθενείς με σοβαρά προβλήματα
υγείας και αυξημένο διεγχειρητικό
κίνδυνο.
Η χειρουργική αποκατάσταση
της βλάβης θα πρέπει να γίνεται άμεσα.
Αν υπάρξει καθυστέρηση του χειρουργείου
ο τένοντας δε δύναται να ανευρεθεί ή να
καθηλωθεί στην ανατομική του θέση λόγω
των μετατραυματικών αλλοιώσεων της
περιοχής και της ρίκνωσης του μυός. Στην
περίπτωση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί
μόσχευμα για να καλυφθεί το κενό.
Στόχος του χειρουργείου είναι η ασφαλής καθήλωσή του τένοντα με ειδικές οστικές άγκυρες και ράμματα στην ανατομική του θέση.
Μετεγχειρητικά, ακολουθείται πρόγραμμα ακινητοποιήσεως του αγκώνα για χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων.Η ενεργητική κινητοποίηση ξεκινά μετά τις 6 εβδομάδες οπου αφαιρείται ο νάρθηκας,ενώ στις 12 εβδομάδες επιτρέπεται η ελεύθερη δραστηριότητα.Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι η ανάκτηση της δύναμης του δικεφάλου έρχεται μετά τον έκτο μήνα.
Αν και σπάνια, η ρήξη της καταφυτικής μοίρας του δικεφάλου βραχιονίου μυός αποτελεί ένα σοβαρό τραυματισμό, που αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οδηγεί σε λειτουργική έκπτωση του άνω άκρου. Η χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται στην επανακαθήλωση του τένοντα στην ανατομική του θέση, εξασφαλίζοντας έτσι την πλήρη λειτουργική επάνοδο του σκέλους.