Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής
Στις σελίδες που ακολουθούν θα περιγράψουμε τις πιο σημαντικές παθολογικές και τραυματολογικές καταστάσεις των αρθρώσεων του ανθρωπίνου σώματος.
Στόχος μας είναι να σας εξοικειώσουμε με σημαντικές έννοιες που συνδέονται με παθολογικές καταστάσεις έτσι ώστε να είστε σε θέση να κατανοήσετε μία συνομιλία με τον γιατρό που θα επιλέξετε.
Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής
Η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής γνωστή επίσης και ως άσηπτη νέκρωση, είναι μια παθολογική κατάσταση συνεπεία μειωμένης αγγειακής παροχής της μηριαίας κεφαλής, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της αρθρικής επιφάνειας.
Η κεφαλή του μηριαίου είναι το πιό συχνό σημείο συμπτωματικης οστεονέκρωσης, κυρίως εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της αιμάτωσης, η οποία την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στην ισχαιμία (αποτέλεσμα της διακοπής αιματικής παροχής απο διάφορους λόγους).
Οι ασθενείς είναι κατά κανόνα νέοι ενήλικες, ηλικίας 35 έως 45 ετών και οι παράγοντες κινδύνου (στο 75% -90% των περιπτώσεων) περιλαμβάνουν κυρίως:
- τα κατάγματα του μηριαίου αυχένα
- μακροχρόνια χρήση στεροειδών
- αλκοολισμός
- κάπνισμα
- η επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής στην παιδική ηλικία
- οι καταδύσεις ή παραμονή σε άλλες υπερβαρικές συνθήκες
- ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και άλλες διαταραχές του συνδετικού ιστού
- αυτοάνοσα νοσήματα
- αιματολογικές νόσοι όπως δρεπανοκυτταρική αναιμία
- διαταραχές πήξης, όπως η θρομβοφιλία ή η διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη
- ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV)
- η χημειοθεραπεία και / ή η ακτινοβολία
- η νόσος Gaucher
Οι άντρες προσβάλλονται έως και τρεις φορές περισσότερο από τις γυναίκες ενώ και για τα δύο φύλα οι περιπτώσεις αμφοτερόπλευρης οστεονέκρωσης της μηριαίας κεφαλής αγγίζουν το 75%.
Κατά την κλινική εξέταση ο ασθενής χωλαίνει και μπορεί να εμφανίζει πτώση της λεκάνης στην μή πάσχουσα πλευρά κατα την μονοποδική στήριξη του πάσχοντος σκέλου (θετικό σημείο Trendelenburg). Υπάρχει ατροφία του μηρού και μπορεί το σκέλος να είναι 1-2 εκατοστά κοντύτερο.Οι κινήσεις είναι περιορισμένες, ιδιαίτερα η απαγωγή και η έσω στροφή.
Ανάλογα με το στάδιο της νόσου υπάρχουν και αντίστοιχες θεραπευτικές επιλογές( επεμβατικές ή μή επεμβατικές).
Στα αρχικά στάδια της νόσου( πριν δηλαδή επέλθει η καθίζηση) εφαρμόζεται χειρουργική αποσυμπίεση με αφαίρεση τμήματος του οστού της κεφαλής του μηριαίου. Η τεχνική αποτελεί ως σήμερα μια ενδεικνυόμενη θεραπευτική προσέγγιση. Στο σημείο όπου αφαιρέθηκε το οστικό τμήμα εφαρμόζουμε καλλιεργημένα αυτόλογα μεσεγχυματικά κύτταρα (βλαστοκύτταρα).
Σε στάδια προχωρημένης οστεονέκρωσης και σε αποτυχία των μη επεμβατικών μέτρων η ολική αρθροπλαστική παραμένει η εγχείρηση επιλογής.