Αυχεναλγία
Στις σελίδες που ακολουθούν θα περιγράψουμε τις πιο σημαντικές παθολογικές και τραυματολογικές καταστάσεις των αρθρώσεων του ανθρωπίνου σώματος.
Στόχος μας είναι να σας εξοικειώσουμε με σημαντικές έννοιες που συνδέονται με παθολογικές καταστάσεις έτσι ώστε να είστε σε θέση να κατανοήσετε μία συνομιλία με τον γιατρό που θα επιλέξετε.
Αυχεναλγία
Αυχεναλγία είναι η δυσφορία σε οποιαδήποτε δομή του αυχένα. Ο πόνος εντοπίζεται στην ανατομική περιοχή στο πίσω μέρος του λαιμού και μπορεί να αντανακλά προς την κεφαλή ή προς τον ένα ή τον άλλο ώμο.Όταν ο πόνος του αυχένα συνοδεύεται από πόνο στο χέρι (δεξί ή αριστερό) ορίζεται ως αυχενική ριζίτιδα (αυχενικό σύνδρομο).
Η αυχεναλγία, επομένως, ως λέξη περιγράφει ένα σύμπτωμα (άλγος-πόνος) σε συγκεκριμένη θέση και με κανένα τρόπο δεν αποτελεί διάγνωση, ούτε προσανατολίζει σε ειδικό αίτιο.
Στα αίτια της αυχεναλγίας περιλαμβάνονται:
1.“Μηχανικά” αίτια
- Μυοσυνδεσμική βλάβη
- Οστεοαρθρίτιδα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
- Δισκοκήλη
- Σπονδυλολίσθηση
- Στένωση του σπονδυλικού σωλήνα
2.Φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα
- Ρευματική πολυμυαλγία
- Κροταφική αρτηρίτιδα
- Πολυμυοσίτιδα – Δερματομυοσίτιδα
3.Μικροβιακοί παράγοντες
4.Νεοπλασματικά νοσήματα
5. Οστεοπόρωση
6. Διάφορες άλλες παθήσεις
- Ινομυαλγία
- Νόσος του Paget
Από όλα τα παραπάνω αίτια της αυχεναλγίας συνηθέστερα είναι τα λεγόμενα “μηχανικά”.Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους για τη διάγνωση του αίτιου της αυχεναλγίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις που τα συμπτώματα χρονίζουν (διάρκεια μεγαλύτερη των 8 εβδομάδων) ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε εκτεταμένο έλεγχο που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία αυχενικής μοίρας). Ο θεράπων γιατρός με βάση το ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εξέταση και τον κατάλληλο, όταν χρειάζεται, απεικονιστικό έλεγχο της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης θα θέσει τη διάγνωση του αιτίου της αυχεναλγίας και θα καθορίσει ανάλογα με αυτό τη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς θα αποκατασταθούν πλήρως με απλές θεραπευτικές παρεμβάσεις και κατάλληλη εκπαίδευση. Κάποιοι όμως με συχνές υποτροπές των συμπτωμάτων ή βαριές επιπλοκές από την πίεση των νευρικών ριζών θα χρειαστούν τελικά να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
Γενικά το θεραπευτικό πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί σε ένα συγκεκριμένο ασθενή με αυχεναλγία, καθορίζεται από το θεράποντα γιατρό με βάση το αίτιο, τα κλινικά δεδομένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ασθενούς.