Ωλένια Νευρίτιδα
Η ωλένια νευρίτιδα, είναι η παγίδευση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα.Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα τρία κύρια νεύρα του χεριού. Ελέγχει μυς του χεριού που συμβάλλουν στο σφίξιμο της γροθιάς και στη σταθερή σύλληψη αντικειμένων.Συγκεκριμένα το ωλένιο νεύρο είναι υπεύθυνο για την κίνηση ορισμένων μικρών μυών του χεριού που επιτελούν λεπτές κινήσεις. Είναι υπεύθυνο επίσης για την αίσθηση της αφής στο 4ο και 5ο δάκτυλο. Η ιδιαιτερότητα του είναι ότι περνώντας απο την έσω και πίσω επιφάνεια του αγκώνα βρίσκεται σχετικά επιφανειακά καλυπτόμενο μόνο από έναν μαλακό ιστό που σχηματίζει ένα κανάλι (cubital tunnel).Στο σημείο αυτό, το νεύρο είναι δυνατόν να πιεστεί, να ερεθιστεί και να προκαλέσει επίμονα προβλήματα τόσο στον αγκώνα όσο και στο χέρι.
- αιμωδίες (μουδιάσματα) κατά μήκος του αντιβραχίου του μικρού δακτύλου και του μισού παραμέσου
- μείωση της ισχύος του δραγμού (γροθιάς)
- αίσθηση «άτσαλης» λειτουργίας του χεριού
- καυσαλγίες (αίσθημα καυστικού πόνου) στον αγκώνα και το χέρι
Το αρχικό και βασικό σύμπτωμα της νόσου είναι ο πόνος ή το μούδιασμα (στο μικρό δάκτυλο και στον παράμεσο) όταν λυγίζουμε τους αγκώνες. Σε προχωρημένα στάδια παρατηρούνται ατροφίες-αδυναμίες των μυών που νευρόνονται απο το ωλένιο νεύρο.
Η παγίδευση του νεύρου αποτελει το δεύτερο σε συχνότητα σύνδρομο παγίδευσης νεύρου μετά τον καρπιαίο σωλήνα.
Από το σύνδρομο κινδυνεύουν όσοι δουλεύουν με λυγισμένους αγκώνες (χειρωνάκτες ή δακτυλογραφοι και άτομα που πληκτρολόγουν σε υπολογιστές).Αυξημένη προδιάθεση έχουν τα άτομα με βλαισούς αγκώνες ή με ιστορικό κατάγματος στον αγκώνα, καθώς όταν συνυπάρχουν και οι παραπάνω παράγοντες το ποσοστό συχνότητας τριπλασιάζεται.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται κλινικά και εργαστηριακά.Κλινικά με το τεστ κάμψης του αγκώνα για 1 λεπτό, που επιτείνει τα συμπτώματα και εργαστηριακά με ηλεκτρομυογράφημα. Το ΗΜΓ θα βγει θετικό μόνο αν η νόσος να είναι ήδη σε προχωρημένη μορφή.
Αρχικά η θεραπεια μπορεί να είναι συντηρητική με τροποποίηση της δραστηριότητας, φυσιοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη. Σε επίμονες καταστάσεις προτείνεται η χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου.Σε μή χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου εμφανίζονται μυϊκή ατροφία, δηλαδή αδυνατίζουν οι μύες μεταξύ των μετακαρπίων ενώ αργότερα χάνεται και ο έλεγχος των δυο μικρών (τελευταίων) δαχτύλων.
Η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου της ωλένιας νευρίτιδας του αγκώνα γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:
- Απλή αποσυμπίεση και νευρόλυση του ωλένιου νεύρου (διάνοιξη καναλιού) διενεργείται μόνο σε ελαφρές περιπτώσεις καθώς πάρχει πιθανότητα για υποτροπή των συμπτωματων.
- Μεταφορά του νεύρου και κάλυψη με μυς, είναι η πιο συχνή επιλογή καθώς λύνει ριζικά το πρόβλημα.
- Επικονδυλεκτομή, κατα την οποία αφαιρείται η οστική απόφυση πάνω στην οποία συμπιέζεται το νεύρο.Διενεργείται όταν η αιτία είναι η οστική πίεση (από παραμόρφωση λόγω παλαιού κατάγματος, βλαισό αγκώνα ή εξόστωση).
Η σωστή επιλογή χειρουργείου στον σωστό ασθενή (ανάλογα με το είδος του συνδρόμου) δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.
Η μετεγχειρητική αγωγή περιλαμβάνει ολιγοήμερη σχετική ακινητοποίηση και ακολουθεί κινητοποίηση που συμπληρώνεται από πρωτόκολλο φυσικοθεραπευτικής ενδυνάμωσης .