Βλαισός μέγας δάκτυλος
Στις σελίδες που ακολουθούν θα περιγράψουμε τις πιο σημαντικές παθολογικές και τραυματολογικές καταστάσεις των αρθρώσεων του ανθρωπίνου σώματος.
Στόχος μας είναι να σας εξοικειώσουμε με σημαντικές έννοιες που συνδέονται με παθολογικές καταστάσεις έτσι ώστε να είστε σε θέση να κατανοήσετε μία συνομιλία με τον γιατρό που θα επιλέξετε.
Βλαισός Μέγας Δάκτυλος
Ο βλαισός μέγας δάκτυλος αποτελεί σύνθετη παραμόρφωση του μεγάλου δάκτυλου του ποδιού. Το μεγάλο δάκτυλο στο ένα ή και στα δύο πόδια αποκλίνει προς τα έξω και στρίβει γύρω απο τον άξονα του(πρηνισμός), ενώ το πρώτο μετατάρσιο φέρεται προς τα έσω και η κεφαλή του προβάλλει χαρακτηριστικά (το λεγόμενο κοινώς γνωστό ως “κότσι”).
Η αιτιοπαθογένεια του βλαισού μεγάλου δακτύλου είναι πολυπαραγοντική και παραμένει ασαφής.
- Η συνηθέστερη αιτία σχηματισμού του είναι η παρατεταμένη χρήση ακατάλληλων υποδημάτων. Ακατάλληλα θεωρούνται συνήθως τα παπούτσια με στενή μύτη και ψηλό τακούνι, που πιέζουν τα δάκτυλα σε αφύσικη θέση.
- Η κληρονομικότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή του, καθώς έχει διαπιστωθεί βλαισός μέγας δάκτυλος ακόμη και σε πρωτόγονες αφρικανικές φυλές που δε φόρεσαν ποτέ παπούτσια.Επίσης απαντάται συχνά σε μέλη της ίδιας οικογένειας με πρώτου βαθμού συγγένεια.
- Άλλοι παράγοντες που ενοχοποίουνται είναι η βλαισοπλατυποδία και ο υπερπρηνισμος του ποδιού.Σε αυτή την περίπτωση ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) παρρουσιάζει εκτός από την πλάγια απόκλιση και στροφική παραμόρφωση.
Τα κυριότερα συμπτώματα που οδηγούν τους ασθενείς στον Ορθοπαιδικό είναι,η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου, η προβολή της κεφαλής του 1ου μεταταρσίου(κότσι) και λιγότερο ο πόνος. Ο πόνος οφείλεται στον ερεθισμό ή και την φλεγμονή του θυλάκου, που αναπτύσσεται στην κεφαλή του μεταταρσίου. Με την εξέλιξη της νόσου η βάδιση γίνεται δύσκολη και η ανεύρεση κατάλληλων υποδημάτων προβληματική.
Δεν υπάρχει ουσιαστική συντηρητική θεραπεία που να μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση και να εξαφανίσει το “κότσι”.
Η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή από τον πόνο και να επιδιορθώσει την παθολογία δημιουργώντας ενα άριστο αποτέλεσμα (τόσο σε λειτουργική αρτιότητα όσο και σε κοσμητική επιμέλεια).
Δεν υπάρχει μία χειρουργική μέθοδος που να διορθώνει όλα τα πόδια, γιατί όλες οι παρμορφώσεις δεν είναι οι ίδιες. Ο Ορθοπαιδικός θα πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει την μέθοδο που είναι η κατάλληλη για την συγκεκριμένη παρμόρφωση και να συνυπολογίσει όλες τις συνοδές παραμέτρους .