Σύνδρομο απιοειδούς μυός

Σύνδρομο απιοειδούς μυός (Piriformis syndrome )

Το σύνδρομο Απιοειδούς μυός είναι μια ασυνήθιστη νευρομυική διαταραχή που προκαλείται όταν ο απιοειδής μυς συμπιέζει το ισχιακό νεύρο. Ο Απιοειδής μυς (άπιον = απίδι, αχλάδι, λατινικά Piriformis = απιοειδής, από το pyrum = αχλάδι) έχει σχήμα τριγωνικό, αχλαδοειδές. Στην όρθια στάση ενεργεί ως έξω στροφέας και απαγωγός και συμβάλλει στην έκταση του μηρού.Αποτελεί επί της ουσίας ένα σύνδρομο παγίδευσης και συμπίεσης του ισχιακού νεύρου λόγω ερεθισμού του από τον απιοειδή μυ.

Το Σύνδρομο του Απιοειδούς μυός εκδηλώνεται συνήθως σε νέους ή μεσήλικες άνδρες, άτομα κατά κανόνα πού γυμνάζονται ή που περπατούν πολύ.Στους νέους αθλητές το πρόβλημα οφείλεται σε διόγκωση του απιοειδούς από τη γυμναστική οπότε λόγω του όγκου του πιέζει το ισχιακό νεύρο.Αντίθετα στους μεσήλικες ο μύς ατροφεί και εκφυλίζεται.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ρικνώνεται οπότε σαν χορδή τόξου πιέζει το διερχόμενο ισχιακό νεύρο.Στο ιστορικό του ασθενούς πιθανόν να υπάρχει τραυματισμός στό γλουτό.

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται με την αναφορά των συμπτωμάτων του ασθενούς και με την φυσική εξέταση ( χρησιμοποιώντας μια ποικιλία κινήσεων για να προκαλέσει πόνο στον απιοειδή μυ).Κλινικά εκδηλώνεται με ισχιαλγία επεκτεινόμενη κατά μήκος του κάτω άκρου ενώ απουσιάζει η οσφυαλγία και η μαγνητική τομογραφία οσφύος δεν έχει ουσιαστικά παθογνωμικά ευρήματα.Η τεκμηρίωση της διάγνωσης του συνδρόμου του απιοειδούς μυός είναι πολύ δύσκολη και πολλές φορές γίνεται αυθαίρετα βασιζόμενη μόνο στην κλινική εικόνα. Δυστυχώς η διάγνωση μπορεί να τεθεί μόνο δια αποκλεισμού, εφόσον δηλαδή αποκλεισθούν άλλα αίτια.

Η απλή ακτινογραφία δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία της περιοχής βοηθούν απλώς στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που προκαλούν ισχιαλγία.

Επειδή η πάθηση είναι μηχανικής αιτιολογίας, η θεραπεία του Συνδρόμου Απιοειδούς μυός είναι κατ αρχήν συντηρητική με ξεκούραση, περιορισμό της ορθοστασίας, της άθλησης ακόμα και του περπατήματος. Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και τοπικών αναλγητικών συμβάλουν στην θεραπεία ενω σημαντικός είναι και ο ρόλος της φυσικοθεραπεία στο γλουτό (με διαθερμίες, υπέρηχα, Laser, χειρομαλάξεις και TENS).

Επί εμμονής των ενοχλημάτων γίνεται χειρουργική επέμβαση τενοτομής στην περιοχή του γλουτού, πού είναι σχετικά εύκολη και ακίνδυνη. Εάν η διάγνωση είναι σωστή, η εγχείρηση έχει θεαματικά και άμεσα αποτελέσματα καθώς ο ασθενής απαλλάσσεται από τον πόνο την ίδια ημέρα.

Συνεργασίες με ιδιωτικά Νοσοκομεία και Ομίλους

  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Σπηλιωτοπουλος
  • Ορθοπαιδικος Αμπελοκηποι
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος

    Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου της ιστοσελίδας orthosoma.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του κατόχου του βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

    © 2024 - orthosoma.gr | Developed by NuLLFiX