Εξάρθρημα / Υπεξάρθρημα ώμου
Στις σελίδες που ακολουθούν θα περιγράψουμε τις πιο σημαντικές παθολογικές και τραυματολογικές καταστάσεις των αρθρώσεων του ανθρωπίνου σώματος.
Στόχος μας είναι να σας εξοικειώσουμε με σημαντικές έννοιες που συνδέονται με παθολογικές καταστάσεις έτσι ώστε να είστε σε θέση να κατανοήσετε μία συνομιλία με τον γιατρό που θα επιλέξετε.
Εξάρθρημα / Υπεξάρθρημα ώμου
Άρθρωση είναι το σημείο όπου δύο ή περισσότερα οστά συνδέονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η κίνηση του ενός σε σχέση με το άλλο.Ως εξάρθρημα ορίζουμε την μετατόπιση των οστών μιας άρθρωσης έξω από τα όριά της, και ως υπεξαρθρημα την μερική παρεκτόπιση.
Ο εξαρθρωμένος ώμος συνεπώς είναι ένας τραυματισμός κατά τον οποίο η κεφαλή του βραχιονίου οστού εξέρχεται βίαια από την υπόκοιλη αρθρική επιφάνεια του οστού της ωμοπλάτης, που λέγεται ωμογλήνη.
Το εξάρθρημα του ώμου αποτελει το συχνότερο του ανθρωπίνου σώματος.Αυτό συμβαίνει λόγω της ανατομικής διάταξης που έχει και επιτρέπει κινήσεις σε πολλές κατευθύνσεις.Τη στιγμή του εξαρθρήματος η κεφαλή του βραχιονίου λόγω των ασκούμενων δυνάμεων μετακινείται και παραμένει εκτός θέσης, εμπρός από την ωμογλήνη. Για να συμβεί αυτό, τα θυλακοσυνδεσμικά στοιχεία που συγκρατούν την κεφαλή στη θέση της έχουν υποστεί βλάβη.Το αποτέλεσμα της κάκωσης των σταθεροποιητικών στοιχείων του ώμου είναι η αστάθεια της άρθρωσης και ο κίνδυνος υποτροπής του εξαρθήματος.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της αστάθειας του ώμου περιλαμβάνουν
- πόνο σε ορισμένες κινήσεις του ώμου,
- ήχους κρότου ή τριβής (ακουστοί ή αισθητοί)
- οίδημα και εκχύμωση στον ώμο (άμεσα μετά απο υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα).
- ορατή παραμόρφωση λόγω παράδοξης θέσης
- απώλεια της λειτουργικότητας της άρθρωσης του ώμου
- λόγω της διαταραχής οι μύες μπορεί να κάνουν σπασμούς, που συχνά αυξάνουν την ένταση του πόνου.
- διαταραχές στην αισθητικότητα, όπως υπαισθησία ή ακόμα και μερική παράλυση, λόγω πίεσης νεύρων.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αντιμετώπιση της αστάθειας διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική.
Ο στόχος της συντηρητικής θεραπείας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας, της δύναμης και του πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης.
Η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται αρθροσκοπικά οπου η βλάβη εντοπίζεται και ταυτόχρονα αποκαθίσταται.