Οσφυική Δισκοκήλη

Στις σελίδες που ακολουθούν θα περιγράψουμε τις πιο σημαντικές παθολογικές και τραυματολογικές καταστάσεις των αρθρώσεων του ανθρωπίνου σώματος.

Στόχος μας είναι να σας εξοικειώσουμε με σημαντικές έννοιες που συνδέονται με παθολογικές καταστάσεις έτσι ώστε να είστε σε θέση να κατανοήσετε μία συνομιλία με τον γιατρό που θα επιλέξετε.

Οσφυική Δισκοκήλη

Η οσφυαλγία (πόνος στην μέση) σχετίζεται συχνότερα με κάποια ανωμαλία των μεσοσπονδύλιων δίσκων κυρίως στα δύο χαμηλότερα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης (Ο4-Ο5 και Ο5-Ι1). Στην φυσιολογική γήρανση ο δίσκος προοδευτικά αφυδατώνεται. Ο πηκτοειδής πυρήνας μετατρέπεται απο μία διογκωμένη ζελατινώδη σφαίρα, σε μία καφεοειδή αφυδατωμένη κατασκευή και ο ινώδης δακτύλιος αναπτύσει σχισμές οι οποίες έχουν κατεύθυνση κυρίως προς τα πίσω.

Η εκφύλιση του δίσκου είναι επομένως μία συνήθης εκδήλωση της φυσιολογικής γήρανσης. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις πιό σπάνιες οπου η δισκοκήλη είναι αποτέλεσμα φυσικής βίας ( ένας συνδυασμός κάμψης και συμπίεσης) με πιό δραματικά αποτελέσματα.

Όταν συμβεί ρήξη τότε εξέρχεται ινοχόνδρινο υλικό προς τα πίσω και ο πυρήνας προπίπτει συνήθως προς την μία πλευρά(αριστερά ή δεξιά) του οπίσθιου επιμήκους συνδέσμου. Η συμπτωματολογία ποικίλει ανάλογα με το επίπεδο που συμβαίνει και την κατεύθυνση του υλικούτο οποίο εξέρχεται προς τα πίσω(οπίσθια ή οπισθο-πλάγια). Τα συμπτώματα δημιουργούνται καθώς τα νεύρα που εξέρχονται απο τον νωτιαίο μυελό με κατεύθυνση τα κάτω άκρα πιέζονται σε κάποιο σημείο της πορείας τους με αποτέλεσμα φλεγμονώδη αντίδραση και οίδημα.

Οσφυική Δισκοκήλη

Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο εντοπισμένο στην μέση ή με αντανάκλαση στον γλουτό και στο κάτω άκρο(ισχιαλγία).Αργότερα μπορεί να υπάρχουν παραισθησίες ή υπαισθησίες στο κάτω άκρο και σε ορισμένες περιπτώσεις μυική αδυναμία. Ο ασθενής συνήθως στέκεται με μία ελαφρά κλίση προς την μία πλευρά (ανταλγική σκολίωση). Πολλές φορές συνυπάρχει ευαισθησία στη μέση γραμμή της οσφύος και παρασπονδυλικός μυικός σπασμός.

Οι ακτινογραφίες είναι χρήσιμες, όχι μόνο για να αποκαλύψουν το διαταραγμένο μεσοσπονδύλιο διάστημα αλλα για να αποκλεισθεί μία πιθανή οστική πάθηση. Οι τομογραφίες απο την άλλη (αξονική ή μαγνητική) είναι πιό αξιόπιστες και ακριβείς και αποτελούν σήμερα την εξέταση εκλογής για την διάγνωση της δισκοκήλης.

Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλουν ανάλογα με τα συμπτώματα και την υποκείμενη βλάβη. Η ζέστη και τα αναλγητικά(αντιφλεγμονώδη) αμνακουφίζουν απο τον πόνο, ενώ οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και τα σύγχρονα φυσικοθεραπευτικά μέσα συντελούν στην γρήγορη αποκατάσταση.

Η χειρουργική αφαίρεση ενός δίσκου(δισκεκτομή) έχει θέση όταν τα συμπτώματα παρά τα συντηρητικά μέσα δεν υποχωρούν ή καταστάσεις όπως η ιππουρική συνδρομή αποτελούν επείγουσα ένδειξη.

Συνεργασίες με ιδιωτικά Νοσοκομεία και Ομίλους

 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Σπηλιωτοπουλος
 • Ορθοπαιδικος Αμπελοκηποι
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος

  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου της ιστοσελίδας orthosoma.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του κατόχου του βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

  © 2024 - orthosoma.gr | Developed by NuLLFiX