Προλοθεραπεία (Prolotherapy)

Τί είναι η προλοθεραπεία;

Η προλοθεραπεία αποτελεί μία μή χειρουργική θεραπευτική τεχνική η οποία επάγει την επούλωση και την ανάπλαση των τραυματισμένων ιστών του μυοσκελετικού συστήματος.Ως θεραπεία βασίζεται στην αναγεννητική ικανότητα και τον πολλαπλασιασμό των ιστών που πάσχουν.Αυτό επιτυγχάνεται μετά απο διέγερση των ιστών με έγχυση διαλύματος γλυκόζης.Ο όρος προλοθεραπεία προέρχεται απο την λατινική λέξη proles που σημαίνει γενιά (”απόγονοι”).

Με ποιό μηχανισμό δρα θεραπευτικά η τεχνική;

Με τοπικές εγχύσεις ενεργοποιούμε τους φυσικούς μηχανισμούς αναγέννησης και δημιουργούμε συνθήκες πολλαπλασιασμού νέων υγιών κυττάρων.Οι σύνδεσμοι και οι τένοντες που περιβάλουν τις αρθρώσεις μας αποτελούνται απο κύτταρα του συνδετικού ιστού (ινοβλάστες). Τα κύτταρα αυτά που αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό τους παρουσιάζουν ευαισθησία όταν διεγείρονται απο διάλυμα γλυκόζης. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε τις συνθήκες για αύξηση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και αναγέννηση των ιστών που πάσχουν. Μέσα απο την αναγεννητική αυτή διαδικασία επιτυγχάνεται αυτοίαση και σταδιακή καταστολή του πόνου.Η τοπική έγχυση του διαλύματος γλυκόζης στις πάσχουσες περιοχές δημιουργεί μια φλεγμονώδη αντίδραση η οποία ερεθίζει τους ιστούς και προκαλεί αύξηση της αιματικής ροής.Η εξέλιξη της διαδικασίας και η επίτευξη ίασης εξαρτάται απο την αιματική ροή.Όσο μεγαλύτερη η αιματική ροή της περιοχής που πάσχει,τόσο γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη η επούλωση της βλάβης.

Σε ποιούς απευθύνεται η τεχνική;

Ως τεχνική είναι αποτελεσματική και εφαρμόζεται σε πλήθος παθήσεων που προκαλούν χρόνιο πόνο αλλα και σε τραυματισμούς μυών, συνδέσμων και τενόντων. Η μέθοδος απευθύνεται σε ασθενείς όλων των ηλικιακών ομάδων γιατί δεν δημιουργεί παρενέργειες και συγκεκριμένα ενδείκνυται σε όλους όσους δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα, ούτε να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Είναι τεχνική που εφαρμόζεται σε συνθήκες ιατρείου με την προυπόθεση οτι τηρούνται όλοι οι κανόνες αντισηψίας.

Ποιές οι ιδιατερότητες της τεχνικής;

Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί αναφορικά με την τεχνική. Απαγορεύονται τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα για διάστημα 3 εβδομάδων διότι σταματούν την διαδικασία επούλωσης και δρούν ανταγονιστικά στην θεραπεία. Η πρώτη αξιολόγηση της θεραπείας έναντι των επιπέδων του πόνου γίνεται 3-4 εβδομάδες μετά την πρώτη εφαρμογή. Ωστόσο η αναγεννητική διαδικασία διαρκεί πολύ περισσότερο 8-12 εβδομάδες και οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται περιοδικά κάθε 3 εβδομάδες.Σε γενικές γραμμές απαιτούνται 3-5 εφαρμογές για βελτίωση της κλινικής σημειολογίας.

Συνεργασίες με ιδιωτικά Νοσοκομεία και Ομίλους

 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Σπηλιωτοπουλος
 • Ορθοπαιδικος Αμπελοκηποι
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος

  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου της ιστοσελίδας orthosoma.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του κατόχου του βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

  © 2024 - orthosoma.gr | Developed by NuLLFiX