Μετεγχειρητικές οδηγίες ισχίου

Τι πρέπει να γνωρίζετε μετά την επέμβαση;

Για πόσο διάστημα θα χρειαστώ υποστήρικτικά μέσα βάδισης;
Οι περισσότεροι ασθενείς θα χρησιμοποιήσουν κάποια υποστήριξη κατά τη φάση της μετεγχειρητικής αποκατάστασης. Αυτό στοχεύει στο να νιώσουν ασφαλείς μετά το χειρουργείο και να ξεπεράσουν πιθανούς φόβους.Η περίοδος αυτή διαρκεί απο 3-6 εβδομάδες.Η τακτική που ακολουθούμε είναι η ομαλή μετάβαση από τις δύο πατερίτσες σε καμία υποστήριξη.Αυτό επιτυγχάνεται σταδιακά αφου πρώτα εγκαταλείπουμε την μία πατερίτσα (βακτηρία).
Πόσο θα χρειαστεί να φοράω αντιθρομβωτικές κάλτσες (κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης);
Η μετεγχειρητική χρήση καλτσών διαβαθμιζόμενης συμπίεσης εχει περιοριστεί στις μέρες μας.Η πρακτική αυτή τείνει να εγκαταλειφθεί καθώς η ταχύτερη κινητοποίηση των ασθενών σε συνδυασμό με τα νεώτερα αντιπηκτικά σκευάσματα, τις καθιστούν μη απαραίτητες.
Πότε μπορώ να ξαπλώσω στο πλάι πάνω στο χειρουργημένο σκέλος;
Μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι προτιμότερο να αποφεύγετε να ξαπλώσετε πάνω στο χειρουργημένο σκέλος τουλάχιστον για 3-4 εβδομάδες. Όσον αφορά τη μη χειρουργημένη πλευρά μπορείτε να γυρνάτε και να ξαπλώνετε όση ώρα επιθυμείτε με την προϋπόθεση να υπάρχει ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας (για 4 εβδομάδες).
Πότε μπορώ να κάνω ντους;
Οι βασικότεροι λόγοι αποφυγής του μπάνιου(για προσωπική υηιεινή) έιναι αφενός η αποφυγή τραυματισμού λόγω ολισθηρότητας και αφετέρου η προστασία της χειρουργικής τομής. Για το διάστημα επούλωσης της τομής(20 ημέρες απο το χειρουργείο) προστασία επιτυγχάνεται με χρήση αδιάβροχου επιθέματος το οποίο αντικαθιστούμε σε περίπτωση που το νερό διαπεράσει την στεγανότητα του.
Τα μεταλλικά εμφύτευματα μπορεί να ενεργοποιήσουν ανιχνευτές μετάλλων στα αεροδρόμια ;
Είναι πιθανό να συμβεί αν και τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν έχουν τόσο μεγάλη ευαίσθησία σε ανιχνευτές μετάλλων.Εάν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε αρθροπλαστική σε περισσότερες απο μία αρθρώσεις ενδέχεται να αυξήσουν την ανταπόκριση των μηχανημάτων ελέγχου.
Πόσες φυσικοθεραπείες θα χρειαστώ;
Οι φυσικοθεραπείες όταν χρειάζονται είναι για να βοηθήσουν στην μυική σας ενδυνάμωση. Ειδίκό πρόγραμμα με ασκήσεις ενδυνάμωσης και ανάκτησης του εύρου κίνησης ακολουθούν οι ασθενείς και στο σπίτι χωρίς απαραίτητα την συνδρομή φυσικοθεραπευτή.
Πότε επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή μετά απο αρθροπλαστική ισχίου;
Εκείνο που περιορίζει την σεξουαλική ζωή του ασθενούς είναι η προσεκτική θέση του χειρουργημένου σκέλους μετά το χειρουργείο.Μετά από ολική αρθροπλαστική του ισχίου καλύτερα θα ήταν να είστε προσεκτικοί σε κάμψη του ισχίου περισσότερο από 900. Επιπλέον υπάρχουν ειδικά φυλλάδια τα οποία προμηθευουμε τους ασθενείς μας με οδηγίες οι οποίες δείχνουν ποιες θέσεις είναι καλύτερο να αποφεύγονται (ανάλογα με την προσπέλαση της αρθροπλαστικής)τις πρώτες εβδομάδες.Συγκεκριμένα μετά απο διαστημα 3 μηνών το άτομο είναι ικανό να επιστρέψει στην κανονική σεξουαλική δραστηριότητα.
Πότε μπορώ να σηκώσω βάρος ή να κάνω τα ψώνια μου;
Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει τις πρώτες 4-6 εβδομάδες είναι η χρήση υποστηρικτικών μέσων (πατερίτσες ή περπατούρα). Είναι δύσκολο και ταυτόχρονα επικίνδυνο να σηκώσετε βάρη όταν χρησιμοποιείτε πατερίτσες ή περιπατητήρα.
Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;
Για κάποιον που απασχολείται σε δουλειά γραφείου, η επιστροφή μπορεί να γίνει μετα απο 3 εβδομάδες οταν δηλαδή ολοκληρωθεί η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει και έχουν αφαιρεθεί τα ράμματα της τομής.Βαριές χειρονακτικές εργασίες,εργασίες που απαιτούν χειρισμό μηχανημάτων ή εργασία απο ύψος και σκάλες ενδέχεται να είναι επικίνδυνες στο άμεσο μετεγχειρητικό διάστημα. Τέτοιες εργασίες θα πρέπει να καθυστερήσουν για 8-10 εβδομάδες.
Πότε θα μπορέσω να βάλω μόνος μου τα παπούτσια μου ή τις κάλτσες μου ή πότε μπορώ να κόψω χωρίς βοήθεια τα νύχια των ποδιών μου ;

Τα παραπάνω απαιτούν σημαντική κάμψη στο ισχίο σας.Τρεις (3) μήνες μετά την επέμβαση είναι ένα ασφαλές χρονικό όριο ωστε να μή θέσετε σε κίνδυνο την σταθερότητα της άρθρωσης. Προκειμένου να σκύψετε τόσο χαμηλά όπως είναι τα δάκτυλα των ποδιών σας και τα πόδια σας, η άρθρωση του ισχίου πρέπει να καμφθεί περίπου στις 90º.

Πότε θα μπορέσω να οδηγήσω;
Αυτό εξαρτάται απο διάφορους παράγοντες όπως τον τύπο του αυτοκινήτου (αυτόματο ή συμβατικό, το σκέλος που είναι χειρουργημένο,αριστερό ή δεξι και πολλά άλλα).Σε κάθε περίπτωση αυτό εξατομικεύεται και θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας.Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ενδέχεται να μπορείτε να αρχίσετε να οδηγείτε 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Συνεργασίες με ιδιωτικά Νοσοκομεία και Ομίλους

 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Σπηλιωτοπουλος
 • Ορθοπαιδικος Αμπελοκηποι
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος

  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου της ιστοσελίδας orthosoma.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του κατόχου του βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

  © 2024 - orthosoma.gr | Developed by NuLLFiX