Αρθροπλαστική ισχίου fast track

Enhanced recovery after surgery – protocols

αρθροπλαστικη ισχιου fast track

Το fast track ή ERAS δεν αφορά τρόπο εκτέλεσης της ολικής αρθροπλαστικής, αλλά πρωτόκολλο που περιλαμβάνει συνδυασμό αναισθησιολογικής φροντίδας, φαρμακευτικής αγωγής και φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης. Τα πρωτόκολλα ταχείας κινητοποίησης (fast track – Εnhanced Recovery After Surgery) χρησιμοποιούνται στην Ορθοπαιδική και έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή πρακτική του σύγχρονου Ορθοπαιδικού Χειρουργού.

Βρίσκουν εφαρμογή σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία δομείται το οικοδόμημα της μετεγχειρητικής πορείας. Στοχεύουν ουσιαστικά στον μειωμένο χρόνο νοσηλείας, την ανώδυνη και άμεση κινητοποίηση των ασθενών.

Τα πρωτόκολλα αυτά πρακτικά αποτελούν τις συντονισμένες ενέργειες της χειρουργικής μας ομάδας και των λοιπών ιατρικών ειδικοτήτων που πλαισιώνουν τον ασθενή. Όλοι εστιάζουμε σε ένα κοινό στόχο. Την ασφαλή, ανώδυνη και ταχύτατη αποκατάσταση των ασθενών μας. Ο ασθενής πλέον είναι σε θέση να βιώσει την εμπειρία ενός πρακτικά ανώδυνου χειρουργείου οπότε αυτό δεν αποτελεί στις ημέρες μας την δυσάρεστη εμπειρία των χειρουργείων του παρελθόντος. Σε αυτό συντελούν αρκετοί παράμετροι εστιάζοντας κυρίως στην εξατομικευμένη προεγχειρητική προσέγγιση. Οι βασικοί πυλώνες εφαρμογής είναι 2 μονοπάτια. Το χειρουργικό και το κλινικό. Το κλινικό προσαρμόζεται πάνω στο προφίλ και στις ανάγκες του ασθενούς, ενώ το χειρουργικό έχει να κάνει με τις τεχνικές της χειρουργικής ομάδας (αναισθησιολογική τεχνική και στην προσπέλαση, δηλαδή το μονοπάτι της χειρουργικής πράξης). Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί στην ταχύτατη αποκατάσταση των ασθενών. 

Η εφαρμογή στάδιοποιειται σε 3 φάσεις. Την προεγχειρητικό (1η φάση), την περιεγχειρητική (2η φάση) και την μετεγχειρητική (3η φάση). Και τα 3 στάδια είναι εξίσου σημαντικά για την επιτυχημένη έκβαση του χειρουργείου η οποία με την σειρά της συμβάλει στην ικανοποίηση των ασθενών. Η ολιστική προσέγγιση του ασθενούς, τον θωρακίζει ποικιλοτρόπως. Πρωτίστως του παρέχει ασφάλεια ενώ ταυτόχρονα τον οδηγεί σε ταχύτερη επάνοδο στην καθημερινότητα του. 

Στο προεγχειρητικό στάδιο αξιολογούμε τον ασθενή και ανάλογα με το προφίλ του (βαρύτητα χειρουργικής πάθησης και συνοδών προβλημάτων υγείας) εξατομικεύουμε την επιλογή της τεχνικής – υλικών και τον προετοιμάζουμε ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή βιολογική κατάσταση. 

Η πλήρης αναλγησία του παρελθόντος έχει αντικατασταθεί από την εφαρμογή περιοχικής νάρκωσης η οποία προσαρμόζεται για μικρό χρονικό διάστημα 45 λεπτά (χρόνος χειρουργείου). Αυτό ουσιαστικό το μικρής διάρκειας χειρουργείο των 45 λεπτών πέρα από την μικρότερη οργανική επιβάρυνση (μικρότερη απώλεια αίματος) μειώνει και την φαρμακευτική επιβάρυνση των ασθενών.

Συνοπτικά αναγράφονται τα βασικά πλεονεκτήματα της εφαρμογής πρωτοκόλλων ταχείας αποκατάστασης.

 • Ελαχιστοποίηση χειρουργικού χρόνου από τις ατραυματικές τεχνικές με μικρότερες τομές.

 • Μικρότερη απώλεια αίματος εκμηδενίζοντας την ανάγκη μετάγγισης. Σε αυτό βοηθάει η ατραυματική χειρουργική τεχνική και η χορήγηση εξιδεικευμένων φάρμακων τα οποία μειώνουν την αιμορραγία (τρανεξαμικό οξύ). 

 • Αποφεύγεται η χρήση παροχετεύσεων και καθετήρων (μειώνεται η πιθανότητα λοιμώξεων).

 • Άμεση κινητοποίηση μετεγχειρητικά (μειώνει την πιθανότητα θρομβοεμβολικής νόσου).

 • Διάρκεια νοσηλείας 24 – 48 ώρες από το χειρουργείο. Ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές από ενδονοσοκομειακά αιτία.

 • Ελάχιστη χειρουργική επιβάρυνση ασθενούς από την μείωση του χρόνου νοσηλείας, την εξάλειψη των επιπλοκών και την ταχύτερη κινητοποίηση.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση συνολικού κόστους και την αύξηση του ποσοστού ικανοποίησης των ασθενών.

Αναλυτικότερα με τις τεχνικές MIS – ERAS που εφαρμόζουμε ο ασθενής κινητοποιείται γρηγορότερα (την ημέρα του χειρουργείου), εξέρχεται από την κλινική 24-48 ώρες από το χειρουργείο και κρατά μέσο στήριξης μόνο εφόσον νιώθει ότι αυτό του παρέχει ασφάλεια. Επανέρχεται στις δραστηριότητες του συντομότερα (περίπου σε 20 ημέρες) ενώ μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια σε 15 ημέρες μετά το χειρουργείο. Το βασικότερο όλων είναι το γεγονός ότι μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί μετά την έξοδο από το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Συνεργασίες με ιδιωτικά Νοσοκομεία και Ομίλους

 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Σπηλιωτοπουλος
 • Ορθοπαιδικος Αμπελοκηποι
 • Ορθοπαιδικος Χειρουργος

  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου της ιστοσελίδας orthosoma.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του κατόχου του βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

  © 2024 - orthosoma.gr | Developed by NuLLFiX