Ερωτησεις σχετικα με το χειρουργειο χιαστού

Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το χειρουργείο:

Πώς τραυματίζεται ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος;
Ο τραυματισμός του προσθίου χιαστού είναι συχνός και σχετίζεται με την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. Συμβαίνει συνήθως χωρίς να έχει υπάρξει επαφή μεταξύ των αθλητών και ορίζεται ως τραυματισμός ‘’μη επαφής’’ .Ο μηχανισμός κάκωσης συχνά περιλαμβάνει απότομες αλλαγές κατεύθυνσης σε συνδυασμό με ξαφνικό σταμάτημα αλλά και κατα την προσγείωση μετά από άλματα.
Πότε απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση σε ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Η χειρουργική αποκατάσταση για ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου εξαρτάται από την έκταση της βλάβης και το προφίλ του ασθενούς.Ο τρόπος ζωής του πάσχοντος αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Εφόσον ο ασθενής δεν είναι ιδιαίτερα ενεργός, μπορεί να αποφασιστεί η αποφυγή της χειρουργικής αποκατάστασης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Διάφοροι παράγοντες σχετικά με τον ασθενή καθορίζουν την αναγκαιότητα ενός χειρουργείου.

Ηλικία: Αν ο ασθενής έχει προχωρημένη ηλικία κι ως εκ τούτου όχι ιδιαίτερα ενεργό τρόπο ζωής, τότε η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να μην κριθεί αναγκαία.

Βαθμός αστάθειας: Αν το γόνατό σας είναι πολύ ασταθές, κινδυνεύετε να κάνετε περαιτέρω βλάβη εάν δεν έχετε χειρουργική επέμβαση

Παράλληλος τραυματισμός: Σε περίπτωση που η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνοδεύεται κι από άλλη, παράλληλα κάκωση, όπως π.χ. ρήξη μηνίσκου, τότε επιλέγεται η ταυτόχρονη χειρουργική αποκατάσταση και των δυο τραυματισμών.

Άθληση: Για τους αθλητές ή άτομα που αθλούνται τακτικά, η αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η μόνη επιλογή.

Εργασία: Οι ασθενείς των οποίων η εργασία περιλαμβάνει έντονη καταπόνηση των γονάτων, είναι υποψήφιοι για χειρουργική αποκατάσταση.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ωστόσο ότι η καθυστέρηση της χειρουργικής αποκατάστασης αυξάνει την πιθανότητα να προκληθεί περαιτέρω ζημιά στο τραυματισμένο γόνατό.

Πόσο σημαντική είναι η μαγνητική τομογραφία για τη διάγνωση της ρήξης του προσθίου χιαστού συνδέσμου;

Η μαγνητική τομογραφία δεν είναι πάντα απαραίτητη για τη διάγνωση των ρήξεων του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου. Η μαγνητική Τομογραφία επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση και αναδεικνύει συνυπάρχουσες κακώσεις όπως οι μηνίσκοι, ο χόνδρος, οι πλάγιοι σύνδεσμοι και σπανιότερα ο οπίσθιος χιαστός. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον κατάλληλο προεγχειρητικό σχεδιασμό.

Η ρήξη του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου μπορεί να διαγνωσθεί μόνο με την λεπτομερή κλινική εξέταση και την εφαρμογή ειδικών κλινικών δοκιμασιών .Σε περιπτώσεις οπου το γόνατο έχει πρηστεί (αίμαρθρο) και είναι επώδυνο, η ακριβής κλινική εξέταση καθίσταται δύσκολη. Στην περίπτωση αυτή ο ρόλος της μαγνητικής είναι αρκετά σημαντικός.

Ποιο το κόστος της επέμβασης;
Το κόστος της επέμβασης προσαρμόζεται ανάλογα με την επιλογή του μοσχεύματος και τις συνοδές κακώσεις (ρήξη μηνίσκου, έσω πλαγίου, οπίσθιου χιαστού).
Τι είδους μοσχεύματα χρησιμοποιούνται κατά την συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;
Οι επιλογές του μοσχεύματος εξατομικεύονται με τον ασθενή.Συνηθέστερα επιλέγεται μόσχευμα απο περιοχή κοντά στο γόνατο.Τέτοια μοσχεύματα είναι το αυτομόσχευμα ισχνού-ημιτενοντώδους και το αυτομόσχευμα του επιγονατιδικού τένοντα.
Ποιό είναι το καλύτερο μόσχευμα για την αποκατάσταση του προσθίου χιαστού συνδέσμου;
Δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ποιό είναι το ιδανικό μόσχευμα. Η πλειοψηφία των χειρουργών παγκοσμίως φαίνεται να προτιμά το μόσχευμα των οπίσθιων μηριαίων και δεύτερη επιλογή αποτελεί αυτή του επιγονατιδικού τένοντα. Η ηλικία του ασθενούς, το φύλο, η σωματική κατασκευή και το άθλημα που επιδίδεται είναι παράγοντες που καθορίζουν ποιο είναι το ιδανικό μόσχευμα για τη συνδεσμοπλαστική του προσθίου χιαστού. Η τάση σήμερα είναι να ακολουθούμε μία εξατομικευμένη προσέγγιση στη συνδεσμοπλαστική. Ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός αξιολογεί τα ειδικά χαρακτηριστικά του τραυματία και αποφασίζει το ιδανικό μόσχευμα βασιζόμενο στις ανάγκες του.
Πόσο διαρκεί η επέμβαση;
Απο την στιγμη που αρχίζει η επέμβαση ο χρόνος κυμαινεται απο 60-90 λεπτά περίπου.
Πότε κινητοποιείται ο ασθενής μετά το χειρουργείο;
Η κινητοποίση γίνεται χωρίς προβλήματα απο την ίδια ημέρα με χρήση λειτουργικού κηδεμόνα με γωνιόμετρο και η φόρτιση επιτυγχάνεται με βακτηρίες (πατερίτσες).
Πονάει ο ασθενής κατά την νοσηλεία του στην κλινική αλλά και μετά;
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς δεν νιώθουν καθόλου πόνο. Ακόμη και σε περιπτώσεις απαιτητικών επεμβάσεων η διαχείριση του πόνου (με την συνδρομή του εξειδικευμένου αναισθησιολόγου) είναι αποτελεσματική σε σημείο που ελαχιστοποιείται.
Πόσες ημέρες παραμένει ο ασθενής στην κλινική;
Η παραμονή σας στο νοσοκομείο μετά από συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού είναι 1 ημέρα.
Υπάρχουν επιπλοκές από αυτήν την επέμβαση;

Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις στην ορθοπαιδική, έτσι και σε αυτήν υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιων επιπλοκών.Αύτο που έχουμε επιτύχει σήμερα είναι να μειώσουμε σημαντικά τα ποσοστό τους. Έτσι οι αποτυχίες στην συγκεκριμένη επέμβαση αγγίζουν μόλις το 1%.

Η δυσκαμψία ή το έλλειμμα έκτασης αποτελεί την πιο συχνή επιπλοκή. Υπάρχουν αρθρώσεις που μετά την επέμβαση δυσκολεύονται να επανέλθουν και το οίδημα επιμένει. Σπανιότερα μπορεί να υπάρξει αποτυχία της ενσωμάτωσης του μοσχεύματος ή επαναρρήξη αυτού. Η μετεγχειρητική φλεγμονή και η φλεβοθρόμβωση αποτελούν πολύ σπάνιες επιπλοκές.

Συνεργασίες με ιδιωτικά Νοσοκομεία και Ομίλους

  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Σπηλιωτοπουλος
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αμπελοκηποι
  • Ορθοπαιδικος Αμπελοκηποι
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος

    Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου της ιστοσελίδας orthosoma.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του κατόχου του βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

    © 2022 - orthosoma.gr | Κατασκευη Ιστοσελιδων Web Builders