Η χειρουργική αποκατάσταση για ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου εξαρτάται από την έκταση της βλάβης και το προφίλ του ασθενούς.Ο τρόπος ζωής του πάσχοντος αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Εφόσον ο ασθενής δεν είναι ιδιαίτερα ενεργός, μπορεί να αποφασιστεί η αποφυγή της χειρουργικής αποκατάστασης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.
Διάφοροι παράγοντες σχετικά με τον ασθενή καθορίζουν την αναγκαιότητα ενός χειρουργείου.
Ηλικία: Αν ο ασθενής έχει προχωρημένη ηλικία κι ως εκ τούτου όχι ιδιαίτερα ενεργό τρόπο ζωής, τότε η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να μην κριθεί αναγκαία.
Βαθμός αστάθειας: Αν το γόνατό σας είναι πολύ ασταθές, κινδυνεύετε να κάνετε περαιτέρω βλάβη εάν δεν έχετε χειρουργική επέμβαση
Παράλληλος τραυματισμός: Σε περίπτωση που η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνοδεύεται κι από άλλη, παράλληλα κάκωση, όπως π.χ. ρήξη μηνίσκου, τότε επιλέγεται η ταυτόχρονη χειρουργική αποκατάσταση και των δυο τραυματισμών.
Άθληση: Για τους αθλητές ή άτομα που αθλούνται τακτικά, η αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η μόνη επιλογή.
Εργασία: Οι ασθενείς των οποίων η εργασία περιλαμβάνει έντονη καταπόνηση των γονάτων, είναι υποψήφιοι για χειρουργική αποκατάσταση.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ωστόσο ότι η καθυστέρηση της χειρουργικής αποκατάστασης αυξάνει την πιθανότητα να προκληθεί περαιτέρω ζημιά στο τραυματισμένο γόνατό.
Η μαγνητική τομογραφία δεν είναι πάντα απαραίτητη για τη διάγνωση των ρήξεων του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου. Η μαγνητική Τομογραφία επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση και αναδεικνύει συνυπάρχουσες κακώσεις όπως οι μηνίσκοι, ο χόνδρος, οι πλάγιοι σύνδεσμοι και σπανιότερα ο οπίσθιος χιαστός. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον κατάλληλο προεγχειρητικό σχεδιασμό.
Η ρήξη του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου μπορεί να διαγνωσθεί μόνο με την λεπτομερή κλινική εξέταση και την εφαρμογή ειδικών κλινικών δοκιμασιών .Σε περιπτώσεις οπου το γόνατο έχει πρηστεί (αίμαρθρο) και είναι επώδυνο, η ακριβής κλινική εξέταση καθίσταται δύσκολη. Στην περίπτωση αυτή ο ρόλος της μαγνητικής είναι αρκετά σημαντικός.
Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις στην ορθοπαιδική, έτσι και σε αυτήν υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιων επιπλοκών.Αύτο που έχουμε επιτύχει σήμερα είναι να μειώσουμε σημαντικά τα ποσοστό τους. Έτσι οι αποτυχίες στην συγκεκριμένη επέμβαση αγγίζουν μόλις το 1%.
Η δυσκαμψία ή το έλλειμμα έκτασης αποτελεί την πιο συχνή επιπλοκή. Υπάρχουν αρθρώσεις που μετά την επέμβαση δυσκολεύονται να επανέλθουν και το οίδημα επιμένει. Σπανιότερα μπορεί να υπάρξει αποτυχία της ενσωμάτωσης του μοσχεύματος ή επαναρρήξη αυτού. Η μετεγχειρητική φλεγμονή και η φλεβοθρόμβωση αποτελούν πολύ σπάνιες επιπλοκές.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου της ιστοσελίδας orthosoma.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του κατόχου του βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.