Προεγχειρητικές οδηγίες ισχίου

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την επέμβαση;

Μια χειρουργική επέμβαση αποτελεί αδιαμφισβήτητα σοβαρό λόγο ανησυχίας για κάθε ασθενή. Για τους περισσότερους ίσως τα επακόλουθα της επέμβασης είναι αυτά που φοβούνται και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε μια δεξαμενή ερωτήσεων με στόχο να ξεκαθαρίσουμε τις συχνότερες απορίες των ασθενών που επισκέπτονται τα ιατρεία μας.
Πότε ένας ασθενής υποβάλλεται σε αρθροπλαστική ισχίου;
H αρθροπλαστική είναι η εξειδικευμένη επέμβαση που εφαρμόζεται για να προσφερει οριστική λύση στην οστεοαρθρίτιδα της πάσχουσας άρθρωσης. Τα κυριότερα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο προοδευτικά επιδεινούμενος πόνος και η δυσκαμψία στην άρθρωση.Στα αρχικά στάδια αυτό παρατηρείται όταν φορτίζεται το σκέλος. Αργότερα ο πόνος μπορεί να γίνει μόνιμος ακόμη και σε ηρεμία ή να αφυπνίζει τον ασθενή την νύχτα.
Τί είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας;
Κατά την ολική αρθροπλαστική ισχίου γίνεται η αντικατάστασή των φθαρμένων και επώδυνων επιφανειών της άρθρωσης. Τοποθετείται μία τεχνητή άρθρωση η οποία προσομοιάζει στην φυσική της κινηση προσφέροντας ανακουφιση απο τον πόνο και άριστη λειτουργικότητα. Η επέμβαση διενεργείται μέσα απο μονοπάτια τα οποία επιλέγει ο χειρουργός προκειμένου να επιδιορθώσει τις φθορές.Τα μονοπάτια αυτά ονομάζονται προσπελάσεις.Η τάση στις μέρες μας είναι οι ορθοπαιδικές επανορθωτικές επεμβάσεις να πραγματοποιούνται σεβόμενες την ανατομία χωρίς να διαταράσσουν μύες και νευραγγειακές δομές.Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά χειρουργικά εργαλεία και μέσα απο διαδρομές δια μέσου των μυών χωρίς την αποκόλληση αυτών.Τέτοιες διαδρμές-μονοπάτια ακολουθούμε σε τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας.
Υπάρχει «ανώδυνη» και «αναίμακτη» τεχνική αρθροπλαστικής ισχίου;
Καμία χειρουργική επέμβαση, δεν μπορεί να είναι αναίμακτη (χωρίς τομές και παρεμβάσεις σε οστά), αφού για να είναι επιτυχημένη χρειάζεται να εισαχθούν στο σώμα τεχνητά υλικά. Ο πόνος βέβαια έχει ελαχιστοποιηθεί σήμερα όχι όμως λόγω των χειρουργικών τεχνικών αλλα γιατί οι εξελίξεις στις αναισθησιολογικές-φαρμακολογικές τεχνικές βοήθησαν σημαντικά σε αυτό.
Από τι υλικό είναι κατασκευασμένα τα βιοεμφυτεύσιμα υλικά μιας αρθροπλαστικής ισχίου;
Τα διάφορα μέρη της τεχνητής αρθρωσης αποτελούνται απο κράμματα μετάλλων (κυρίως τιτάνιο), πλαστικό (πολυαιθυλαίνιο) και άλλες φορές απο κεραμικό υλικό.Τα κεραμικά υλικά είναι μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη στον τομέα των αρθροπλαστικών. Έχουν εξαιρετικά μεγάλη αντοχή, αλλά το κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι φθείρονται δυσκολότερα. Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα τους είναι οτι παρέχουν στις αρθροπλαστικές ισχίου την επιλογή σε αρθρούμενες κεφαλές μεγάλης διαμέτρου.Η επιλογή αυτή προσφέρει επιπλέον σταθερότητα στην τεχνητή άρθρωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε νέους ασθενείς που είναι ιδιαίτερα δραστήριοι στα αθλήματα.
Πόσο καιρό θα κρατήσει το χειρουργείο; Πόσο αναμένεται να κρατήσουν τα βιοεμφυτεύσιμα υλικά στο σώμα μου;
Γενικά η διάρκεια ζωής μιας αρθροπλαστικής επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως η χειρουργική εμπειρία, η τεχνική, τα υλικά που επιλέγονται, η ηλικία του ασθενούς και η χρήση τους (δραστηριότητες).Υπάρχουν υλικά αρθροπλαστικής που χρησιμοποιούμε σήμερα και οι μελέτες παρακολούθησης(follow up) έδειξαν επιβίωση έως και 90% στα 30 χρόνια. Ένας μέσος ασθενής μπορεί να υπολογίζει ότι θα κρατήσει τα υλικά του για 15 έως 25 χρόνια.
Εάν πάσχουν και τα δύο ισχία, ποια είναι η καλύτερη στρατηγική; Μπορώ να χειρουργήθω και στα δύο ταυτόχρονα;
Η σύσταση μας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να γίνεται το ένα ισχίο κάθε φορά.Τρεις μήνες αργότερα μπορεί να ακολουθήσει το δεύτερο χειρουργείο.Το όφελος απο την ταυτόχρονη αντικατάσταση και στα δύο ισχία είναι μικρότερο του ρίσκου και των δυσκολιών που ανακύπτουν.Σπάνια γίνονται και τα δύο μαζί γιατί υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην θέση του ασθενή μετά την επέμβαση.
Πόσο διαρκεί η επέμβαση;
Απο την στιγμη που αρχίζει η επέμβαση ο χρόνος κυμαινεται απο 60-90 λεπτά περίπου.
Πότε κινητοποιείται ο ασθενής μετά το χειρουργείο;
Η κινητοποίση γίνεται χωρίς προβλήματα απο την ίδια ημέρα.
Πονάει ο ασθενής κατά την νοσηλεία του στην κλινική αλλά και μετά;
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς δεν νιώθουν καθόλου πόνο.Ακόμη και σε περιπτώσεις απαιτητικών επεμβάσεων η διαχείριση του πόνου (με την συνδρομή του εξειδικευμένου αναισθησιολόγου) είναι αποτελεσματική σε σημείο που ελαχιστοποιείται.
Πόσες ημέρες παραμένει ο ασθενής στην κλινική;
Η παραμονή εξαρτάται από την ηλικία και τα συνοδά συμπτώματα του ασθενούς. Η παραμονή σας στο νοσοκομείο μετά από αρθροπλατική ισχίου διαρκεί από 1 έως 3 ημέρες.
Υπάρχουν επιπλοκές από αυτήν την επέμβαση;
Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις στην ορθοπαιδική, έτσι και σε αυτήν υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιων επιπλοκών.Αύτο που έχουμε επιτύχει σήμερα είναι να μειώσουμε σημαντικά τα ποσοστό τους. Έτσι οι αποτυχίες στην συγκεκριμένη επέμβαση αγγίζουν μόλις το 1 έως 1,5%.
Πότε μπορώ να ανεβοκατέβω σκαλοπάτια;
Tα σκαλιά δεν αποτελούν αντένδειξη. Μερικές φορές ενδέχεται να είναι δύσκολο με χρήση βοηθητικών μέσων στήριξης(βακτηριες ή περιπατητήρα τύπου Π). Ωστόσο δεν υπάρχει μηχανικός λόγος για τον οποίο δεν θα πρέπει να ανέβετε ή να κατέβετε κλίμακα απ’ την στιγμή που θα γυρίσετε σπίτι, αν βέβαια μπορείτε να το κάνετε.

Συνεργασίες με ιδιωτικά Νοσοκομεία και Ομίλους

  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Σπηλιωτοπουλος
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αμπελοκηποι
  • Ορθοπαιδικος Αμπελοκηποι
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος

    Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου της ιστοσελίδας orthosoma.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του κατόχου του βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

    © 2022 - orthosoma.gr | Developed by NuLLFiX