Ορθοπαιδικές παθολογικές καταστάσεις χωρίς συμπτώματα
Ορθοπαιδικές παθολογικές καταστάσεις χωρίς εκδήλωση συμπτωμάτων
Μερος της καθημερινής κλινικής πράξης αποτελουν και οι ασθενείς εκείνοι που κατα την διάρκεια ενος τραυματισμού τους (στα πλαισια του καθιερωμένου απεικονιστικου ελέγχου διερεύνησης της κάκωσης) βρίσκουμε κατι το οποίο δεν αναζητούσαμε. Αυτο ονομάζεται “τυχαιο εύρημα”.Με βάση τα στατιστικά δεδομενα τα τυχαία ευρήματα (incidental findings) που προκύπτουν τόσο κατά την κλινική πράξη όσο και κατά την έρευνα στον ορθοπαιδικο ασθενή σπανίως ειναι επικίνδυνα.
Εντύπωση ωστόσο προκαλουν τα στατιστικά δεδομένα σε συνήθεις ορθοπαιδικές παθήσεις του πληθυσμού. Απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα, η μαγνητική τομογραφία και η αξονική τομογραφία, εξελίσσονται συνεχως και εφαρμόζονται καθημερινά. Η βελτίωση των παραπάνω μεθόδων εχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στην ανίχνευση τέτοιων ασυμπτωματικών παθολογικών καταστάσεων.
Πιο συγκεκριμενα ξεκινώντας απο την αυχενική μοιρα της σπονδυλικής στήλης (ΑΜΣΣ) σε σχετική έρευνα που διενεργήθηκε σε 1211 ασθενείς ( ηλικια 20-70 ετων) διαπιστώθηκε ασυμπτωματική προβολή μεσοσπονδυλιου δισκου σε κάποιο επίπεδο.
Σε διαφορετική ερευνα που διερευνήθηκε η οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) παρατηρήθηκαν εκφυλλιστικες αλλοιώσεις των μεσοσπονδυλιων δισκων σε ασυμπτωματικους ασθενείς με ηλικιακό εύρος 20-80 ετών.Τα ποσοστά εντυπωσιάζουν καθως ξεκινούν με το υψηλό ποσοστό του 37% σε ασθενείς ηλικίας 20 ετών και κορυφώνονται στο 96% στους ηλικιωμένους 80 ετών.
Στην άρθρωση του ώμου σε σχετική μελέτη εξετάστηκαν 51 ασυμπτωματικοί άνδρες (ηλικίας 40-70 )οπου βρεθηκαν τα ακόλουθα:α)μερική ρήξη του τένοντα του υπερακανθιου παρατηρήθηκε σε ποσοστο 22% β)πάχυνση αρθρικού θυλάκου βρέθηκε σε ποσοστο 78%γ) ενω διάφορες άλλες παθολογικες καταστάσεις σε ποσοστό 96%
Σε 2114 ασυμπτωματικά ισχία διαπιστωθηκε βλαβη του επιχειλίου χόνδρου σε ποσοστό 68% ενώ μηροκοτυλιαία πρόσκρουση με βλάβες τυπου CAM σε ποσοστό 37% και τύπου PINCER σε ποσοστο 67%.
Στο γόνατο μελετηθηκαν 5397 ασθενείς οι οποίοι κατηγοριοποιηθηκαν με βαση την ηλικία σε 2 ομαδες.Η πρώτη ομάδα ηταν ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών και η δεύτερη ηλικίας των 40 ετων και κάτω. Στο πρώτο γκρουπ εγκατεστημένη οστεοαρθρίτιδα παρατηρηθηκε σε ποσοστά 19%-43% ενω στο δεύτερο σε ποσοστο 4%-14%.Βλάβες του αρθρικού χόνδρου βρέθηκαν σε ποσοστό 43% σε ασθενείς ηλικιακή κατανομής >40 ετών ενώ σε ποσοστό 11% υπήρχαν και σε νεότερους ασθενείς με ηλικία <40 ετών. Ρήξη του μηνίσκου παρατηρήθηκε επίσης σε ποσοστό 19% των ασθενών ηλικίας >40 ετών ενώ σε ηλικίες <40 το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο, 4%.
Σε 320 ασθενείς όπου υπεβλήθησαν σε μαγνητική τομογραφία ποδιού ενα ποσοστό 37% παρουσίαζε παθολογία στον πρόσθιο κνημοπερονιαίο σύνδεσμο του ποδιού. Επίσης σε ποσοστό 54% διαπιστώθηκαν ευρήματα συμβατά με νευρωμα Morton’s.
Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνουμε οτι πολλές απο τις παθήσεις οι οποίες διαπιστώνονται ως τυχαία ευρήματα ενδεχομένως να είναι ασυμπτωματικές ή να μην αποτελούν το αίτιο αυτό που θα οδηγήσει τον ειδικό ορθοπαιδικό στην απόφαση για την χειρουργική τους αποκατάσταση.