Επιδημιολογικά δεδομένα οστεοπόρωσης
Μερικά ενδεικτικά επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με την οστεοπόρωση είναι τα ακόλουθα:
- 80% των ασθενών με οστεοπόρωση είναι γυναίκες.Το θήλυ φύλο έχει αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση οστεοπόρωσης.
- Περίπου 1 στις 2 γυναίκες (50%) άνω των 50 ετών θα υποστεί κάταγμα λόγω της οστεοπόρωσης σε κάποιο σημείο της ζωής της.
- Ο κίνδυνος να υποστεί μια γυναίκα οστεοπορωτικό κάταγμα στο ισχίο ισούται με το άθροισμα των πιθανοτήτων να προσβληθεί από νεοπλασία (καρκίνο) του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας.
- Όλα τα πάραπανω συμβαίνουν για πολλούς λόγους. Αφενός, ο γυναικείος σκελετός αποτελείται από λεπτότερα και μικρότερα σε μέγεθος οστά, από αυτόν του άνδρα. Αφετέρου, οι γυναίκες έχουν τα οιστρογόνα που «προστατεύουν» την οστική τους μάζα και όταν τα επίπεδα αυτών των ορμονών στο αίμα πέσουν απότομα στην εμμηνόπαυση, γίνονται εξαιρετικά ευάλωτες στη νόσο.
Μέχρι πριν από 30 χρόνια, πιστεύαμε ότι η οστεοπόρωση είναι μια φυσική εξέλιξη της γήρανσης του οργανισμού. Αυτή η προοπτική έχει πια αλλάξει. Σήμερα γνωρίζουμε πολλά για τη νόσο και ακόμα περισσότερα για την αντιμετώπισή της. Γνωρίζουμε κυρίως ότι για να προστατέψουμε την υγεία των οστών πρέπει να τρώμε υγιεινά και ισορροπημένα, να ασκούμαστε καθημερινά και να υιοθετήσουμε έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής.
Τα οστά μας δεν είναι απλά ένας σκελετός πάνω στα οποία στηρίζεται το σώμα μας. Αντιθέτως, τα οστά είναι ένας ζωντανός, αναπτυσσόμενος και συνεχώς μεταβαλλόμενος ιστός. Τα οστά μας είναι κατασκευασμένα από 3 βασικά συστατικά (κολλαγόνο,άλατα ασβεστίου-φωσφόρου και οστικά κύτταρα), τα οποία προσδίδουν στο οστό ταυτόχρονα δύναμη, ελαστικότητα και αντοχή.