Ερωτήσεις σχετικά με την αποκατάσταση χιαστού

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αποκατάσταση σας μετά απο εγχείρηση χιαστού:

Πότε μπορώ να ανεβοκατέβω σκαλοπάτια;

Τα σκαλοπάτια δεν αποτελούν αντένεδειξη. Μερικές φορές είναι δύσκολο με δύο πατερίτσες, ιδιαίτερα στο αρχικό διάστημα όπου συνιστάται η μη φόρτιση του σκέλους. Η άνοδος και κάθοδος κλίμακος είναι μια δραστηριότητα στην οποία εκπαιδεύεται ο ασθενής μέσα στο νοσοκομείο πριν από την έξοδο του.

Πότε μπορώ να κάνω μπάνιο;
Το τραύμα δεν πρέπει να βραχεί πριν από την αφαίρεση των ραμμάτων. Η προστασία του μοσχεύματος τις πρώτες εβδομάδες εμποδίζει το λειτουργικό εύρος κίνησης στο πάσχον γόνατο. Αυτό προκαλεί αντικειμενικές δυσκολίες στην προσωπική σας υγιεινή. Καλύτερα είναι να ζητάτε τη συνδρομή συγγενούς για την εξυπηρέτηση σας.
Τι ακολουθεί μετά την έξοδο του ασθενούς από την κλινική;

Μετά την αρθροσκόπηση, συνήθως απαιτείται νοσηλεία του ασθενή για μια ημέρα. Ο ασθενής βαδίζει από την ίδια ημέρα με τη βοήθεια ορθοπαιδικών βοηθημάτων (πατερίτσες). Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει σταδιακή ανάκτηση του εύρους κίνησης, ενδυνάμωση του γόνατος και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας (με στόχο την αντίληψη αίσθησης στην κίνηση του σώματος).

Μαζί με τα παυσίπονα χορηγούνται στον ασθενή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιπηκτική αγωγή. Το μετεγχειρητικό οίδημα αντιμετωπίζεται με παγοθεραπεία και ανάρροπη θέση του σκέλους. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται περίπου 10 ως 15 ημέρες μετά την επέμβαση.

Πότε αφήνω τις βακτηρίες (πατερίτσες);

Υπάρχουν κάποια κλινικά ευρήματα για να επιτρέψουν την απαλλαγή σας από τς πατερίτσες. Η έκταση του γόνατος θα πρέπει να είναι ίδια συγκρινόμενη με το υγιές γόνατο. Το οίδημα στο γόνατο θα πρέπει να έχει υποχωρήσει σημαντικά και το σημαντικότερο είναι να έχει αποκατασταθεί το φυσιολογικό πρότυπο βάδισης.

Πότε μπορώ να τρέξω;

Τα κριτήρια που μας επιτρέπουν την επάνοδο του ασθενούς στο τρέξιμο είναι κυρίως το ανώδυνο βάδισμα με επαναφορά στο ενεργητικό εύρος κάμψης του γόνατος (μεγαλύτερη από 120º).

Πότε θα μπορέσω να επιστρέψω σε αθλητική δραστηριότητα;

Η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από επέμβαση συνδεσμοπλαστικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Με καλό και εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας (σχεδιασμένο στις ανάγκες του αθλητή) μπορούμε να επιτύχουμε επάνοδο σε ενεργό αθλητική δραστηριότητα σε ένα διάστημα 4 – 6 μηνών από το χειρουργείο.

Πότε μπορώ να οδηγήσω μετά από συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού;
Μετά από αρθροσκοπική αποκατάσταση ρήξης προσθίου χιαστού αριστερού γόνατος οι ασθενείς μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Αντίθετα η ικανότητα πέδησης για το δεξί γόνατο αποκαθίσταται αργότερα και χρειάζονται περίπου 6 εβδομάδες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των ασθενών και για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι θεράποντες ιατροί να υποβάλουν τους ασθενείς σε διάφορες δοκιμασίες αξιολόγησης ώστε να οδηγηθούν στην τελική απόφαση συναίνεσης. Τέτοιες δοκιμασίες είναι το step test & το stand test.
Τι οδηγίες πρέπει να ακολουθήσω για να επιταχύνω την μετεγχειρητική αποκατάσταση;
Ο ασθενής ακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης με συγκεκριμένο ασκησιολόγιο, παγοθεραπεία και αναλγητικά φάρμακα. Οι ασκήσεις επικεντρώνονται στο εύρος της κίνησης και στην ενδυνάμωση. Ο συνολικός χρόνος ανάρρωσης, καθορίζεται εξατομικευμένα από τον χειρουργό.

Συνεργασίες με ιδιωτικά Νοσοκομεία και Ομίλους

  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Αθηνα
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος Σπηλιωτοπουλος
  • Ορθοπαιδικος Αμπελοκηποι
  • Ορθοπαιδικος Χειρουργος

    Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου της ιστοσελίδας orthosoma.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του κατόχου του βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

    © 2024 - orthosoma.gr | Developed by NuLLFiX